Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Chorváti majú nového prezidenta Iva Josipovića

Ivo Josipović
Ivo Josipović (Zdroj: SITA)

ZÁHREB - Tretím chorvátskym prezidentom od vyhlásenia nezávislosti v roku 1991 sa s jasnou prevahou stal sociálny demokrat Ivo Josipović (52). Oznámili to svetové agentúry. V predvolebných sľuboch sa zaviazal bojovať s korupciou a chce doviezť Chorvátsko do Európskej únie v roku 2012. Josipović získal 60,3 percenta hlasov.

Jeho rivala, nezávislého primátora Záhrebu Milana Bandića (54), podporilo 39,7 percenta voličov. Účasť bola 50,3 percent. Nový prezident sa počas svojej kampane zaviazal predovšetkým podporiť chorvátsku premiérku Jadranku Kosorovú (59) v boji proti korupcii a pri zavádzaní reforiem, ktoré sú potrebné pre urýchlenie rozhovorov o vstupe Chorvátska do EÚ.

"Očakávam, že prezident a ja budeme dobre spolupracovať," vyhlásila Kosorová tesne pred uzavretím hlasovacích miestností, keď už bolo podľa predbežných výsledkov o Josipovićovom víťazstve takmer rozhodnuté.

Aj keď kandidát vládneho Chorvátskeho demokratického spoločenstva nepostúpil do druhého kola, považujú analytici tandem Kosorová-Josipović za akýsi "tím snov".

"Kosorová ale musí pokračovať v rovnakom duchu ako doteraz a Josipović musí dodržať svoje predvolebné sľuby," uviedol politický analytik Zeljko Trkanjec.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu