Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Na Morave ostalo kvôli mrazu tisíc domácností bez prúdu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRNO - Zhruba tisícka domácností na južnej Morave je bez elektrického prúdu. Dôvodom je námraza na elektrickom vedení, povedala hovorkyňa spoločnosti E. ON Božena Herodesová. Prvé problémy začali už v piatok večer, v sobotu ich kvôli mrznúcemu dažďu výrazne pribudlo, podotkla.

Technici firmy vedenie stále priebežne opravujú a počet domácností bez prúdu sa tak stále mení. K niektorým domácnostiam už boli dodávky obnovené, ďalšie sa zase ocitli bez prúdu. Bez prúdu sú domácnosti najmä na juhu a východe od Brna, na Židlochovicku, Hustopečsku, Kyjovsku a Znojemsku.

"Namŕzajú vodiče, napríklad v Moutnici a Telnici technici volali s tým, že na vodičoch je až štvorcentimetrová námraza," uviedla hovorkyňa. "Nikto si nepamätá, že by týmto smerom od Brna niekedy taká námraza bola," dodala. Zimná kalamita a prívaly snehu, snehu s dažďom a tiež mráz komplikovali v noci a počas celej soboty aj dopravu v regióne.

Diaľnice a hlavné ťahy na južnej Morave sú zjazdné, časť ale len so zvýšenou opatrnosťou. Niekoľko úsekov v regióne bolo alebo stále je uzavretých. Hasiči registrovali desiatky havarovaných vozidiel. Meškanie nabrali aj vlaky v regióne a rovnako ako v piatok má ťažkosti brnenská MHD.

V noci podľa údajov Slovenského hydrometeorologického ústavu napadlo až 17 centimetrov nového snehu. Sneženie alebo mrznúci dážď pritom meteorológovia očakávajú aj naďalej.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu