Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Česko čaká prívaly snehu, zasypú celú strednú Európu

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: ČTK)

PRAHA - Husté sneženie komplikuje od rána život v celom Česku. Na cestách leží až päťcentimetrová vrstva nového snehu, sneží najmä na Morave. Pohotovosť majú okrem cestárov aj zamestnanci železníc.

Ministerstvo dopravy je pripravené zakázať kamiónom vjazd do krajiny cez hraničné priechody Rozvadov a Lanžhot. Meteorológovia vo štvrtok varovali, že do nedele môže miestami napadnúť až 60 centimetrov snehu a na cestách hrozia snehové jazyky a záveje. Prívaly snehu zasypú v nasledujúcich dňoch celú strednú Európu, nádielku spôsobí tlaková níž Daisy.

Päťcentimetrová vrstva snehu pokrýva cesty na juhu Moravy. Aj v Zlíne vytrvalo sneží a situácia začína byť veľmi naliehavá. Počasie tak komplikuje okrem dopravy aj samotný život v meste a na radnici už zasadá krízový štáb. V Pardubickom kraji napadlo počas dopoludnia asi päť centimetrov snehu. Cestári stihli vozovky ošetriť posypom a teraz pluhom. Objavujú sa už prvé dopravné kolízie. Sneží aj v Moravskosliezskom kraji. Všetky cesty sú však podľa cestárov naďalej zjazdné. Ostravskí cestári už montujú pluhy aj na hasičské vozidlá, aby boli v prípade potreby pripravené popoludnie pomáhať s odstránením snehu v uliciach Ostravy a okolia.

Na Vysočine je v teréne všetka dostupná technika, teda viac ako 70 sypačov. "Vodiči by mali výrazne znížiť rýchlosť jazdy a umožniť cestárom tranzit do úsekov, kde silnejúci vietor vytvára záveje," povedal dispečer krajských cestárov Miroslav Olšan. Snehové prehánky komplikujú dopravu motoristom aj v ďalších krajoch. Od rána sa slabo chumelí aj v Prahe a do sobotňajšej polnoci môže napadnúť až 25 centimetrov. Niektoré oblasti zatiaľ výdatné sneženie nezasiahlo, napríklad na juhu Čiech sú cesty zatiaľ vlhké. Okrem cestárov vyhlásila pohotovosť aj Správa železničnej dopravnej cesty, ktorá sa okrem iného stará o prejazdnosť koľají. Najviac sa obávajú mokrého snehu, ktorý sa dá z trate odpratať len ťažko, strašiakom sú tiež zamrznuté výhybky a popadané konáre a stromy na troleje. Krízový plán majú pripravené aj České dráhy. Svojich zamestnancov inštruovali, aby v prípade uviaznutia vlaku rozdávali teplé nápoje zadarmo, sprístupnili toalety v stojacich vlakoch a na zapadnutých staniciach a priebežne o situácii pasažierov informovali.

Podľa meteorológov sneženie vydrží až do konca týždňa. Očakávajú kalamitnú situáciu, výpadky prúdu, na horách môže byť vyhlásené lavínové nebezpečenstvo.

Na prívaly snehu sa v nasledujúcich dňoch chystá celá stredná Európa, snehovú nádielku spôsobí tlaková níž Daisy. Husté sneženie by malo zasiahnuť susedné Rakúsko, v okolí Viedne sa čaká až pol metra snehu, na horách dokonca meter. Sneh trápi aj Francúzsko, v mnohých školách sa nevyučuje.

Okrem snehu veľa krajín bojuje aj so silnými mrazmi. Británia dnes zažila najchladnejšiu noc tohtoročnej zimy, keď teploty klesli až na mínus 21 stupňov Celzia. Čína kvôli vytrvalej zime obmedzila na mnohých miestach dodávky energie. V USA kvôli snehu a mrazu kolabuje doprava, aj tu museli na mnohých miestach uzavrieť školy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu