Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Európa zápasí so snehom aj povodňami

Zasnežený Londýn
Zasnežený Londýn

LONDÝN - Európa, USA aj Čína stále bojujú s výdatnými prívalmi čerstvého snehu. Opäť kolaboval život v Británii, Francúzsku a Maďarsku. Grécko naopak zažíva najteplejšiu zimu za niekoľko desaťročí a spolu s Talianskom a Albánskom zápasí so záplavami.

Británia zažíva jedno z najdlhších chladných období za posledných 30 rokov. Predpoludním z Prahy do Londýna neodštartovalo lietadlo spoločnosti easyJet. Niekoľko letísk uzavreli, ďalšie obmedzili prevádzku.

Spoločnosť Eurostar zrušila štyri linky prechádzajúce cez tunel pod Lamanšským prielivom, ktorý spája Francúzsko a Britániu. Nie sú vylúčené meškania, ani rušenia ďalších liniek na poslednú chvíľu. Aj mnohé britské cesty boli neprejazdné. V grófstve Hampshire musela v noci na dnes zasahovať armáda, aby zo snehu vyslobodili tisíc zapadaných áut. V Manchestri zrušili semifinále futbalového pohára medzi miestnymi rivalmi City a United.

Výpadky elektrického prúdu a problémy s dopravou kvôli sneženiu a mrazu trápia aj sever a severozápad Francúzska. V niektorých regiónoch zakázali prejazd nákladných áut a autobusov.

Po stálom nočnom snežení s dopravnými problémami bojovalo aj Maďarsko. Niektoré linky mestského dopravného podniku naberali až hodinové meškanie, iné nevyšli.

V rakúskych Alpách sa zvyšuje nebezpečenstvo pádu lavín. Vo Viedni zahynul muž (36) pri odpratávaní snehu zo strechy skladiska na nákladnom nádraží. Strecha sa prepadla a muž sa zrútil z výšky desiatich metrov.

Rozmary počasia opäť potrápili aj Taliansko. Na severe vlak zmietol auto, ktoré v snehu uviazlo priamo na železničnom prejazde. Manželský pár stihol z auta vystúpiť. Sever a stred Talianska sužujú výdatné zrážky a záplavy, pre ktoré museli evakuovať niekoľko domov v provincii Livorno. Pri Perugii sa z brehov vylial Tiber.

Tohtoročná zima v Grécku je zase najteplejšia za niekoľko desaťročí. V Aténach, na ostrovoch v Egejskom mori a na Kréte sa teploty pohybujú medzi 15 a 23 stupňami Celzia. Výdatne však prší a v mnohých prístavoch voda zaliala pobrežné ulice.

Ešte zložitejšia situácia je kvôli záplavám v Albánsku. Takmer celý severozápad krajiny sa ocitol 40 centimetrov pod vodou, ktorá zaplavila 3800 hektárov ornej pôdy.

S rekordnými snehovými zrážkami bojujú aj niektoré časti USA. Pri snehovej búrke v štáte Vermont napadlo 84 centimetrov snehu. Pod bod mrazu sa dostali teploty aj na juhu Floridy.

Mrazivá zima stále trápi i Čínu. V Pekingu dnes teploty klesli na mínus 16,7 stupňa Celzia, ide o najnižšie teploty za posledných 40 rokov. V siedmich provinciách museli obmedziť dodávky energie priemyselným podnikom. Niektoré elektrárne majú podľa miestnych médií zásoby paliva len na tri dni.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu