Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Cena za najstupídnejšiu smrť: Lupiči sa sami odpálili

ilustračné foto
ilustračné foto

NEW YORK - Ľudia na svete zomierajú rôznymi spôsobmi a často si spôsobia smrť veľmi kurióznym spôsobom. Niektorým sa za to posmrtne dostane aj ocenenia v podobe Darwinovej ceny.

Vlani túto ironickú cenu dostala dvojica bankových lupičov z Belgicka, ktorá sa pri pokuse o rozbitie a vylúpenie bankomatu sama vyhodila do vzduchu.

Cena, ktorá je pomenovaná po zakladateľovi evolučnej biológie Charlesovi Darwinovi, je ironickým ocenením pre ľudí, ktorí sa zaslúžili o zlepšenie ľudského genofondu tým, že sa z neho sami odstránili skutočne stupídnym spôsobom.

Belgický pár v túžbe po peniazoch použil také množstvo dynamitu, že sa mu podarilo zničiť nielen automat, ale celú budovu banky. Polícia našla na mieste jedného z lupičov s ťažkými zraneniami, ktorým krátko po prevoze do nemocnice podľahol. Po niekoľkých hodinách našla v troskách zničenej budovy telo komplica.

Lupiči tak splnili predpoklady pre získanie ceny, ktorá sa udeľuje na internetovej stránke DarwinAwards.com len ako určité (obvykle posmrtné) uznanie. Nutnou podmienkou pre získanie ceny je podľa wikipédie skutočne výnimočné a neuveriteľné zlyhanie súdnosti kandidáta. Z genofondu sa musí odstrániť sám, svojou vlastnou hlúposťou, ale musí byť schopný jasného úsudku. Cenu teda nemôžu dostať duševne chorí a deti do šestnástich rokov. Udalosť, za ktorú sa cena udelí, musí byť overená.

Hlavným súperom víťazov bol vlani Shawn Motero (30), ktorý na Floride uviazol v dopravnej zápche a nutne potreboval ísť na toaletu. Nedokázal situáciu vyriešiť inak ako tým, že vybehol z auta a pri hľadaní aspoň trochu chráneného miesta preskočil betónovú zátarasu. Neuvedomil si, že je na moste, a skočil z dvadsaťmetrovej výšky. Nečakalo ho nič iné ako smrť.

Tretiu cenu si vybojovala Rosanne Tippettová, ktorá napriek varovaniam vošla so svojím mopedom do rozvodnenej rieky. Polícii sa ju podarilo zachrániť, žena však nakoniec zahynula, keď skočila späť do rieky, aby zachránila svojho dvojkolesového miláčika. Tippettová je prvou ženou, ktorú v tejto súťaži, kde ceny nemajú žiadnu materiálnu podobu, nominovali.

Za rok 2007 putovala jedna z cien aj do Česka. Usporiadatelia ankety si všimli prípad z Kladna, kde sa zrútila časť haly bývalých valcovní po tom, čo zlodeji kovov zrejme kradli železné nosníky. Dvaja z údajných zlodejov vtedy zahynuli, štyri ďalší skončili v nemocnici.

Príbehy ľudí, ktorí si zahynuli neuveriteľne hlúpym spôsobom (muž, ktorý si na svoje auto namontoval štartovacie raketu pre nákladné lietadlá), spočiatku kolovali len prostredníctvom e-mailov. V roku 1993 ich americká biologička Wendy Northcuttová začala zbierať a neskôr založila webovskú stránku, na ktorej sa ceny udeľujú. Hlavným princípom ceny je predpoklad, že ľudská hlúposť, ktorá spôsobí smrť svojmu nositeľovi, je daná geneticky. V duchu Darwinovej teórie prirodzeného výberu sa tak tento nebezpečný gén odstraňuje.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu