Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Darwinove ceny za rok 2012: Vyhlásili víťazov najhlúpejších úmrtí!

Víťaz osobne: Facebooková fotka Garyho Allena Banninga.
Víťaz osobne: Facebooková fotka Garyho Allena Banninga. (Zdroj: Facebook)

BRATISLAVA - Nechtiac sa obliať benzínom a vzápätí si zapáliť cigaretu na odbúranie stresu. Takýmto spôsobom sa z nášho sveta odobral Američan Gary Allen Banning a za svoj počin si vyslúžil prvé miesto v Darwinových cenách za rok 2012. Ostatné umiestnenia tiež stoja za zmienku.

Kombinácia benzínu a cigarety už niekoľkým ľuďom privodila Darwinovu cenu, teda ocenenie pre tých, ktorí sa z tohto sveta odporúčajú obzvlášť hlúpym spôsobom. Gary Allen Manning (43) získal spomedzi všetkých prípadov roku 2012 najviac hlasov verejnosti a preto sa stal jednoznačným víťazom. Ako sa ku prestížnej Darwinovke dopracoval?

"Gary bol na návšteve u kamaráta, keď zbadal pohár s neznámou žltkastou tekutinou. V domnení, že ide o alkohol, kopol do seba pohár benzínu," uvádza oficiálna stránka Darwinových cien. Gary nebol úplne hlúpy. Keď si uvedomil čo má v ústach, okamžite to vypľul. Benzín tak bohužiaľ skončil na jeho oblečení. Chudák Gary samozrejme znervóznel, tak si na upokojenie zapálil cigaretu. Gary zomrel na druhý deň v nemocnici.

Svojim počinom splnil všetky predpoklady, ktoré na udelenie Darwinovej ceny kladie jej autorka Wendy Northcutt. Jedinec musí byť dospelý, schopný rozumného uvažovania. Svoju smrť si musí privodiť sám a neuveriteľne hlúpo. Presne ako Američan, ktorý sa obleje benzínom a vzápätí si zapáli cigaretu.

Modrá vodka

Druhú Darwinovu cenu za rok 2012 získal nemenovaný Kanaďan, ktorý pracoval v umyvárni na kamióny. V jednom z kamiónov, ktoré mal očistiť našiel za sedadlom vodiča fľašku od vodky, v ktorej bol modrý alkohol. Chlapík si z fľaše pohotovo uhol. Bežný človek si už zaiste domyslel, že modrý alkohol bola s najväčšou pravdepodobnosťou kvapalina do ostrekovača. Jej konzument pomaly zomrel na otravu metanolom. Keďže však ku tragédií došlo na americkom kontinente, spoločnosť, ktorá vlastnila kamión sa dostala pred súd. Ten oficiálne zakázal šoférom kamiónov skladovať kvapalinu do ostrekovača vo fľašiach od konzumného alkoholu.

Do tretice - primladá na Darwina?

Tretie miesto v internetovom hlasovaní si vyslúžila mladá Brazílčanka, ktorá však mala iba 14 rokov, takže nespĺňa jednu z kľúčových podmienok na zisk Darwinovej ceny. Bronz patril žiačke, ktorá si v školskom autobuse chcela trochu zablbnúť a tak sa po pás vystrčila z okna a mávala okoloidúcim. Jej radosť z jazdy ukončil až kandeláber. Žiadna hlava totiž nie je tvrdšia ako stĺp verejného osvetlenia.

Darwinove ceny udeľuje Američanka Wendy Northcutt už od roku 1993. Volajú sa podľa slávneho autora evolučnej teórie Charlesa Darwina, pretože ceny sa udeľujú ľuďom, ktorí skvalitnia genofond ľudstva tým, že sa z neho sami odstránia. Povedané po lopate, na Darwinovu cenu má nárok človek, ktorý sa sám odpraví zo sveta obvzlášť húpym spôsobom, pričom je schopný zdravého uvažovania.

Do legiend napríklad vstúpila skupinka palestínskych teroristov, ktorá pri stavbe pekelného stroja odmietla používať "židovský čas". Odignorovali tak posun medzi letným a zimným časom a ich dielko preto explodovalo o hodinu skôr.

Pamätný je aj prípad brazílskeho roľníka, ktorý chcel vydymiť roj divých včiel, ktorý sa zahniezdil v strome na jeho pozemku. Aby ochránil svoju tvár pred včelami a dymom, dal si na hlavu igelitové vrecko. Počas vydymovania včiel v tichosti dodýchal.

O nič inteligentnejší nebol ani Vietnamec, ktorý doma našiel starý detonátor. Priniesol ho ukázať kamarátom do krčmy a stavil sa s nimi, že detonátor je nefunkčný. Aby to dokázal, vložil si detonátor do úst a dva z neho visiace káble zasunul do zástrčky. Detonátor bol funkčný.

Podobne dopadol aj Texasan, ktorý v roku 2000 získal Darwinovu cenu za to, že sa pokúsil hrať ruskú ruletu s poloautomatickou pištoľou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu