Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Zastupiteľstvo v Jemene zatvorili už aj Česi

Umar Abdul Mutallab sa pokúsil o útok na americké lietadlo pristávajúce v Detroite
Umar Abdul Mutallab sa pokúsil o útok na americké lietadlo pristávajúce v Detroite

PRAHA - České ministerstvo zahraničných vecí v pondelok zatvorilo vízový a konzulárny úsek zastupiteľského úradu v jemenskej metropole Saná. Rozhodnutie platí do odvolania.

Ministerstvo zároveň vydalo oficiálne stanovisko, v ktorom podporuje aktivity súčasnej jemenskej vlády v boji proti terorizmu a za teritoriálnu integritu Jemenu. V Jemene eskaluje napätie, v niektorých provinciách prebiehajú vojenské operácie. Česká republika preto odporúča svojim občanom, aby do krajiny vôbec nechodili.

Rozhodnutie českej vlády prichádza krátko potom, čo v pondelok svoje veľvyslanectvá zatvorilo Francúzsko a Japonsko. V nedeľu už k takémuto kroku pristúpili aj Británia a Spojené štáty. Dôvodom sú hrozby zo strany miestnej odnože teroristickej siete al-Kájda. Jemenské sily medzičasom sprísnili bezpečnostné opatrenia v okolí letiska a západných zastupiteľstiev v metropole Saná pre obavy z možných útokov teroristov, na ktorých bol napojený aj útočník na americké lietadlo.

Odnož al-Kájdy na Arabskom polostrove pohrozila útokmi proti západným cieľom, pričom sa zároveň priznala k zodpovednosti za neúspešný útok na americké lietadlo pristávajúce v Detroite z 25. decembra. Britský premiér Gordon Brown a prezident Spojených štátov Barack Obama sa následne dohodli na financovaní protiteroristického policajného útvaru v Jemene, aby čelili rastúcej teroristickej hrozbe vychádzajúcej z tejto krajiny. Obama v sobotu obvinil al-Kájdu na Arabskom polostrove z toho, že vyzbrojila a vycvičila Nigérijčana (23), ktorý chcel na Vianoce spáchať samovražedný útok na americké lietadlo. Ten mal byť pomstou za nedávny zásah Američanov proti radikálom v Jemene.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu