Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

V Austrálii evakuovali kvôli záplavám viac ako tisíc ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

SYDNEY- Austrálske záchranné služby dnes kvôli povodniam evakuovali asi tisíc ľudí z mesta Coonamble v austrálskom štáte Nový Južný Wales. Niekoľko dní trvajúce lejaky rozvodnili miestne rieky a stovky farmárskych obydlí sú odrezané od okolia. V dvoch oblastiach Nového Južného Walesu bol oficiálne vyhlásený stav prírodnej katastrofy, napísala agentúra Reuters.

Coonamble s 2600 obyvateľmi sa nachádza asi 415 kilometrov severozápadne od austrálskeho Sydney. Evakuácia začali dnes ráno. Ohrozenú časť mesta muselo opustiť asi 400 obyvateľov. Protipovodňovú rieka Castlereagh River však dnes prudko stúpla a záchranári sa súmrakom rozhodli o ďalších evakuáciou.

Austrálsky spravodajský server ABC uvádza viac ako 1200 evakuovaných. Očakáva sa, že rieka bude kulminovať v pondelok na hladine 5,5 metra. Hrozí pritom, že presiahne 5,9 metra vysokej ochrannej hrádze.

Výška škôd sa podľa odhadov pohybuje v rádoch miliónov dolárov. Zatiaľ nie sú k dispozícii údaje, ako veľká časť krajiny je v súčasnosti pod vodou. Aj cez veľké škody však tamojší farmári väčšinou dážď vítajú, pretože vystriedal dlhé obdobia sucha.

Austrálski meteorológovia podľa agentúry Reuters vydali varovania pred povodňami pre oblasti okolo desiatich riek na severe štátu. Očakáva sa, že v niektorých častiach Nového Južného Walesu povodne potrvajú ešte niekoľko dní či týždňov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu