Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Záplavy už nehrozia, hasiči vyťahujú vodu zo studní a pivníc

Povodne na Slovensku Zobraziť galériu (20)
Povodne na Slovensku (Zdroj: Topky.sk)

KOŠICE - Povodne na Slovensku už nehrozia, hladiny väčšiny riek klesajú. Výraznejšie v noci stúpali len dolné toky Latorice, Bodrogu a Ipľa, aj tam sa však očakáva ich kulminácia. Hasiči v niektorých obciach dnes vyťahujú vodu zo zaplavených pivníc a studní, samosprávy začali odhadovať výšku škôd.

Povodne, ktoré spôsobilo topenie snehu po extrémnom oteplení a výdatné zrážky, si zrejme vyžiadali dve obete.

Hladiny riek v Banskobystrickom kraji naďalej klesali. Zvolen, ktorý musel počas prvého sviatku vianočného evakuovať desiatky Rómov, počítal škody. "Rozvodnený živel zaplavil časť kúpaliska, podmyl chodníky i cesty, odniesol lavičky," zhodnotil bezpečnostný referent mesta Ivan Konôpka.

Poznamenal, že voda poškodila aj domy a majetok ľudí v mestskej časti Neresnica či zhruba tri desiatky chatiek v záhradkárskej osade. "Presnú výšku škôd zatiaľ iba vyčísľujeme, na poškodené budovy sa musia pozrieť aj statici," dodal.

Zhruba dve stovky ľudí, ktorých evakuovali z vodou poškodenej bytovky v miestnej časti Balkán, sa ešte cez víkend vrátilo do svojich bytov.

Výjazdy pre povodne nemali hlásené ani hasiči v Banskobystrickom kraji. "V súvislosti s povodňami nemáme ľudí v teréne," povedal hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Banskej Bystrici Miroslav Podhradský. Vodu zo zaplavených pivníc a dvorov sa podľa neho podarilo odčerpať v predchádzajúcich dňoch, ľudia teraz počítajú škody.

Telo muža, ktorého v sobotu videli topiť sa v Hronovciach na juhu Slovenska, sa stále nenašlo. "Asi ide o muža z obce Šalov, na miesto, ktoré označil pes, sa však záchranári stále nevedia dostať," uviedol starosta Hronoviec Róbert Csudai. Záchranári sa podľa Csudaia pokúsia telo vyloviť v utorok. Druhou obeťou je dôchodkyňa z Podbrezovej v Banskobystrickom kraji, ktorá sa utopila ešte v piatok.

"Situácia na východnom Slovensku sa ukľudnila, zvýšená hladina je už len na dolnom toku Bodrogu a Latorice, kde je ešte vyhlásený druhý stupeň povodňovej aktivity," uviedol Roman Ivančo z dispečingu Slovenského vodohospodárskeho podniku v Košiciach. Vodohospodári však očakávajú, že aj hladiny týchto riek začnú klesať, keďže už kulminovali na Ukrajine.

Hoci voda opadla, v niektorých obciach na východnom Slovensku aj dnes zasahujú hasiči. Čerpajú vyliatu vodu z pivníc, studní a stále zaplavených plôch. "Do fary sa nemohol vrátiť farár, v budove je stále voda," uviedol starosta obce Bunkovce pri Sobranciach Václav Ličko. V obci boli okrem fary zaplavené obecný úrad, pohostinstvo, potraviny, škody predbežne odhadli na 16.600 eur (500.000 korún).

Podobné záplavy v obci sa podľa Lička v obci vyskytli aj v roku 2008, obec však záplavy v decembri zažila po prvý krát. Obec zaplavila voda z riečky Okna a melioračného kanálu na okraji obce. Práve neprečistené korytá umelých melioračných kanálov zabránili podľa Lička rýchlemu odtoku vody.

Podľa meteorológov by v najbližších dňoch malo prevládať oblačné počasie, výdatnejšie zrážky by sa však nemali opakovať. V niektorých regiónoch môže snežiť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu