Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Piráti uniesli indonézsky chemický tanker

ilustračné foto
ilustračné foto

NAIROBI - Somálski piráti uniesli v piatok v Adenskom zálive indonézsky chemický tanker s 24-člennou posádkou, informoval úrad, ktorý monitoruje činnosť pirátov v oblasti.

Tanker Premoni plaviaci sa pod singapurskou vlajkou uniesli piráti počas jeho plavby do Indie, pričom ide o tretie plavidlo, ktoré sa stalo od augusta cieľom únoscov v oblasti, uviedol Andrew Mwangura z Východoafrického programu námornej pomoci (SAP). Ako dodal, posádku tvoria 11 Indonézania, piati Číňania, Nigérijčan a Vietnamec a všetci sú podľa všetkého v poriadku.

V pondelok piráti uniesli vo Veľkej Británii chemický tanker St James Park s 26-člennou posádkou z deviatich rôznych krajín. V ten istý deň somálski únoscovia zadržali jemenskú nákladnú loď s 15 členmi posádky.

Piráti v regióne stále zadržiavajú stovky príslušníkov posádok z desiatok lodí. Aj napriek rastúcemu počtu zahraničných lodí hliadkujúcich v oblasti a zvýšeniu bezpečnostných opatrení na obchodných lodiach plaviacich sa nebezpečným regiónom intenzita prípadov pirátstva tu stále neklesá. Somálsko nemá pobrežnú stráž či vojenské loďstvo, ktoré by pirátov zastavili; už 18 rokov mu totiž chýba efektívna centrálna vláda.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu