Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Piráti uniesli grécky supertanker s ropou za milióny

Sirius Star
Sirius Star

NAIROBI - Somálski piráti uniesli supertanker, ktorý viezol ropu zo Saudskej Arábie do Spojených štátov. Informovala o tom v pondelok protipirátska misia Európskej únie.

Podľa jej hovorcu Johna Harboura sa gréckeho plavidla Maran Centaurus zmocnili v nedeľu asi 1 300 kilometrov od pobrežia Somálska. Piráti vystupňovali svoje útoky pri východných brehoch Afriky v snahe získať výkupné, ktoré v niektorých prípadoch dosahuje závratné výšky. Hodnota ich najnovšieho úlovku sa pohybuje v miliónoch dolárov. 300 tisíc ton vážiaci tanker plný ropy má na palube 28-člennú posádku pozostávajúcu zo šestnástich Filipínčanov, deviatich Grékov, dvoch Ukrajincov a jedného Rumuna. V prípade havárie alebo iného poškodenia predstavuje vážne nebezpečenstvo pre životné prostredie.

Hoci somálski piráti v minulosti uniesli desiatky plavidiel, nedeľný útok na ropný tanker je v poradí len druhým. V novembri 2008 sa im podarilo zmocniť sa saudskoarabského supertankeru Sirius Star, ktorý viezol 2 milióny barelov ropy v hodnote 100 miliónov dolárov. Za jeho prepustenie zinkasovali v januári 3 milióny.

V súčasnosti piráti zadržiavajú okolo desiatky lodí a viac než 200 členov posádky. Napriek zvýšenému počtu medzinárodných hliadkovacích lodí únosov plavidiel v Indickom oceáne a Adenskom zálive stále neubúda.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu