Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Slovensko zdvojnásobí počet vojakov v Afganistane!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVE - Slovensko v budúcom roku zdvojnásobí počet vojakov v Afganistane. Oznámil to dnes prezident Ivan Gašparovič, ktorý je tiež hlavným veliteľom ozbrojených síl. Slovensko má v krajine, zmietanej konfliktmi, 245 vojakov.

"Do budúcnosti bude Slovensko rozširovať svoje misie v Afganistane, na Cypre, a preto som rád, že zahraničné misie ostali prioritou rezortu obrany," uviedol pred novinármi prezident.

Slovenskí vojaci v Afganistane pomáhajú pri likvidácii mín, stavbe a údržbe letiska v Kandaháre, ďalší strážia tábory či cvičia afganskú armádu a políciu.

Členovia slovenského kontingentu v misii ISAF v Afganistane by mali mať v budúcom roku nový mandát, ktorým sa podľa skorších vyjadrení ministra obrany Jaroslava Bašku zrušia všetky takzvané národné obmedzenia. Slovenskí vojaci by tak mohli operovať na celom území krajiny a nie iba na vymedzených základniach.

V Afganistane má v súčasnosti svojich vojakov 43 štátov. Viaceré krajiny, okrem Slovenska napríklad aj Nemecko, oznámili zvýšenie ich počtu, iné chcú zasa svojich vojakov z krajiny stiahnuť.

Naopak z misie v Kosove by Slovensko malo väčšinu vojakov stiahnuť. Minister obrany v pondelok počas návštevy misie KFOR potvrdil, že v Kosove Slovensko do konca budúceho roka zníži počet vojakov na 20. V súčasnosti tam pôsobí 139 slovenských vojakov. Celkovo má Slovensko v zahraničných misiách NATO a OSN 625 vojakov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu