Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Tajné služby o vianočnom útoku vedeli

Ilustračné foto
Ilustračné foto

WASHINGTON - Americké spravodajské služby vedeli o tom, že medzinárodná teroristická sieť al-Kájda pripravuje "vianočné prekvapenie", ale protiteroristický úrad bol príliš zaneprázdnený na to, aby určil konkrétneho útočníka, informoval v stredu spravodajský kanál CBS s odvolaním sa na úradné zdroje.

Podľa televíznej spoločnosti vysokopostavený predstaviteľ tajných služieb, ktorý si želal zostať v anonymite, uviedol, že americké úrady "vedeli, že al-Kájda sľubovala vianočné prekvapenie".

"Túto vec sme sledovali mesiace bez toho, aby sme boli schopný spojiť ... to, čo sa dialo, s tým, čo sa malo stať," uviedol pre CBS nemenovaný zdroj. Príčinou neúspechu spravodajských služieb bolo podľa neho to, že Národné protiteroristické centrum, úrad zaoberajúci sa monitorovaním podozrivého správania sa, "dostáva 8 tisíc správ za deň". "Nedokázali sme vypátrať niečo presvedčivé, tak sme predpokladali, že al-Kájda je stále vo fáze plánovania," vysvetlil.

Dvadsaťtriročný Nigérijčan Umar Farouk Abdulmutallab sa minulý týždeň pokúsil odpáliť výbušné zariadenie priamo v lietadle pristávajúcom v americkom Detroite, v čom mu však zabránili pasažieri. Namiesto výbuchu sa trhavina vznietila a spôsobila mu vážne popáleniny. Samovražedný atentát náboženského fanatika mal byť pomstou za nedávny útok Američanov proti radikálom v Jemene a v pondelok sa k nemu prihlásila odnož medzinárodnej teroristickej siete al-Kájda na Arabskom polostrove.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu