Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Američanov na atentátnika údajne upozornil jeho otec!

Umar Abdul Mutallab
Umar Abdul Mutallab

LONDÝN - Na mladého Nigérijčana, ktorý sa minulý piatok pokúsil na palube lietadla odpáliť bombu, upozornil americké úrady minulý mesiac jeho otec, vplyvný nigérijský bankár. Na svojich internetových stránkach to dnes napísala BBC.

Otec atentátnika údajne poukázal hlavne na to, že syn zastáva extrémistické názory. Nemenované americké zdroje potvrdili, že na Umara Abdula Mutallaba (23) v USA založili spis. Informácie, ktoré mali Američania k dispozícii, však neoprávňovali k tomu, aby Mutallabovi zakázali vstup na palubu amerických lietadiel.

Podľa BBC britská polícia prehľadáva aj byt v elegantnej londýnskej štvrti, kde Mutallab údajne býval, keď v britskej metropole študoval. Britské ministerstvo vnútra dnes oznámilo, že Mutallab mal zakázaný vstup do Spojeného kráľovstva po tom, čo mu v máji odmietli vydať víza. Nigérijčan, ktorý v rokoch 2005 až 2008 študoval na strojárskej fakulte Univerzity College London (UCL), si v máji podal žiadosť o študijné vízum. Inštitúcie, kde chcel pokračovať vo vzdelávaní, považovali za pochybné, povedal minister vnútra Alan Johnson.

Po tomto odmietnutí dali Mutallaba na zoznam sledovaných osôb, čo podľa ministra automaticky znamená zákaz vstupu do Británie. "Môžete cez túto krajinu (Britániu) cestovať ako cez tranzitnú, ale nemôžete do nej prísť," dodal Johnson s tým, že Spojené štáty by mali byť normálne o tejto situácii informované.

Ako súčasne uviedol, že Nigérijčana podozrieva, že nekonal sám. Naznačil, že britská polícia sa snaží zistiť, čo sa stalo, keď Mutallab zdržiaval v Británii. Či to bolo obdobie, kedy sa jeho názory radikalizovali a či mohol mať kontakty s niekým, kto by mohol za celým komplot štát.

Rodina mladého Nigérijčana dnes vydala vyhlásenie, v ktorom tvrdí, že s Umarom stratila kontakt, keď študoval v zahraničí. Na jeho zmiznutie upozornila asi pred dvoma mesiacmi bezpečnostné agentúry. Jedna z agentúr bola údajne nigérijská a druhá zahraničná.

Umar Abdul Mutallab svoju cestu do USA začal v piatok v nigérijskom Lagose, odkiaľ linkou spoločnosti KLM letel do Amsterdamu. Tam na letisku Schiphol prešiel tranzitom a pokračoval v lete do Detroitu. Pred pristátím sa pokúsil lietadlo zničiť výbušninou. Jeho snahu zmaril spolucestujúci. Po neúspešnom útoku ho v v sobotu v USA oficiálne obvinili z pokusu zničiť lietadlo Airbus A330. Navyše mal Mutallab tvrdiť, že patrí k teroristickej sieti Al-Kájda.

Obvinenie z pokusu zničiť lietadlo si Mutallab vypočul od sudcu v nemocnici, kde sa lieči z popálenín, ktoré utrpel pri pokuse o odpálenie nálože. Sudca oznámil, že mu bude pridelený obhajca a termín prvého pojednávania stanovil na 8. januára.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu