Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Našli svedkov odoberania orgánov Srbom v Kosove

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BELEHRAD - Srbské úrady vypátrali svedkov, ktorí môžu potvrdiť, že Srbom väzneným v Kosove odoberali orgány, s ktorými obchodovali v zahraničí. V nedeľu o tom informoval denník Blic.

Srbskí vyšetrovatelia sa zaoberajú obvineniami, že v kosovských väzniciach v roku 1999 odoberali orgány kosovským Srbom, ktorých uniesli do severného Albánska. O nových výsledkoch vyšetrovania povedal denníku srbský prokurátor pre vojnové zločiny Vladimir Vukčevič, podľa ktorého vyšetrovatelia zaznamenali značný pokrok.

"Vypátrali sme mená ľudí, ktorí boli prítomní pri operáciách na ľuďoch, ktorých uniesli," povedal Vukčevič a dodal, že títo potenciálni svedkovia majú značný strach. Niektorí z nich sú však podľa neho ochotní vyšetrovateľom pomôcť. Nové dôkazy už Srbsko poslalo vyslancovi Rady Európy Dickovi Martymu, ktorý tieto obvinenia taktiež vyšetruje.

O údajnom zabíjaní Srbov a ich predávaní na orgány ako prvá informovala v apríli 2008 vo svojej knihe bývalá hlavná sudkyňa Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu (ICTY) Carla Del Ponteová. Kosovskí Albánci podľa nej uniesli v júni 1999 sto až tristo ľudí, prevažne srbských civilistov, z Kosova do severného Albánska. Väčšinu z nich týrali, ale o tých najmladších a najzdatnejších z nich sa naopak vzorne starali a po čase ich previezli do Burrelu neďaleko Tirany. Tam ich "rozobrali" na orgány, ktoré potom predávali.

Podľa Del Ponteovej o týchto praktikách vedelo aj vedenie Kosovskej oslobodzovacej armády. Kosovská vláda tieto obvinenia odmieta. Srbsko v auguste požiadalo Radu Európy o nestranné preskúmanie obvinení týkajúcich sa obchodovania s ľudskými orgánmi.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu