Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Eurostar už vyšetrujú, rýchlovlak stále nejazdí!

Stovky cestujúcich čakajú kvôli omeškaniam
Stovky cestujúcich čakajú kvôli omeškaniam

BRUSEL/PARÍŽ - Rýchlovlaky Eurostar spájajúce Paríž a Brusel s Londýnom stále nepremávajú a do riešenia sa dnes zapojil aj francúzsky prezident Nicolas Sarkozy.

Obrovské dopravné problémy spôsobili rozmary počasia posledných dní aj v Belgicku. Prechodne uzavreli bruselské letisko a na cestách boli kvôli prívalom snehu či poľadovice veľké zápchy. Dnešná belgická tlač pri popise situácie hovorí o ochromení metropoly či celej krajiny. Bruselské letisko, ktoré v nedeľu prerušilo prevádzku, už síce zase funguje, ale mnohé lety majú meškanie.

Ani dnes ešte nejazdia rýchlovlaky Eurostar, železničná spoločnosť sľúbila oznámiť do 19:00 SEČ, či a prípadne kedy prevádzku opäť obnoví. Záleží to na výsledkoch testov, ktoré sa v tuneli vykonávajú na objasnenie príčin víkendových porúch rýchlovlakov po prechode z mrazu do tepla tunela. Ak budú testy úspešné, mohla by sa prevádzka obnoviť čiastočne v utorok ráno, uviedol dnes člen vedenia spoločnosti Eurostar Nicolas Petrovic. Návrat k plnej prevádzke očakáva po Vianociach. Na oboch stranách tunela čakajú desaťtisíce cestujúcich. "Pri súčasnom stave vecí nemáme žiadnu záruku, že by sa doprava dnes mohla obnoviť," povedala dopoludnia podľa agentúry AFP hovorca spoločnosti Eurostar.

Naopak súpravy prepravujúce kamióny a osobné autá sú podľa spoločnosti od rána v prevádzke, aj keď majú zatiaľ často meškanie. Na pomoc cestujúcim prišli letecké spoločnosti British Airways a Flybe, ktoré na linkách medzi Francúzskom a Britániou zvýšili počet letov a vymenili niektoré lietadlá za väčšie.

V tuneli cez víkend uviazli stovky ľudí, ktorí tam museli stráviť aj noc. Francúzsky štátny tajomník pre dopravu Dominique Bussereau dnes oznámil, že sa začalo vyšetrovanie okolností, ktoré k dlhému prerušeniu prevádzky rýchlovlakov viedli. "V Eurotuneli už boli nehody, to sa stáva vo všetkých technických systémoch. Ale je neprípustné, aby doprava bola zablokovaná niekoľko dní po sebe," povedal Bussereau. Aj spoločnosť Eurostar dnes oznámila okamžité začatie vyšetrovania dvoma nezávislými expertmi.

Kritika dopadla na Eurostar aj preto, že neposkytovali dlhodobo uväzneným cestujúcim v tuneli potrebné informácie o situácii. "Chcem vysvetlenie. Spôsob, akým sa (Eurostar) správali k ľuďom a ako ich ponechali bez informácií, je absolútne nemožný," vyhlásil francúzsky minister dopravy Jean-Louis Borloo. Na podanie vysvetlenia si povolal aj predsedu francúzskych štátnych železníc SNCF a predsedu Eurostar Guillauma Pépyho. S tým sa z rovnakého dôvodu dopoludnia podľa AFP stretol aj prezident Sarkozy, ktorý žiada obnovenie dopravy Eurostar od utorka.

Denník la Derniere Heure označuje počasie uplynulých dní v Belgicku za najhoršiu búrku za posledných šesť rokov. Problémy na cestách bruselskej metropoly, ktoré sú stále pokryté menšou vrstvou snehu, zhoršuje aj skutočnosť, že mnohí belgickí vodiči už tradične "neprezuli" na zimné gumy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu