Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V Česku silno mrzne, padajú teplotné rekordy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA - V Česku stále silno mrzne, na Horskej Kvilde meteorológovia namerali mínus 24,1 stupňa Celzia. V Liberci a v Jizerských horách padli teplotné rekordy. Z ľadového zovretia sa krajina nedostane ani v nedeľu, od začiatku týždňa sa ale začne otepľovať.

Kvôli mrazom skončila na severe Čiech v nemocnici najmenej desiatka ľudí. V Európe si počasie vyžiadalo niekoľko životov, len v Poľsku zmrzlo osem ľudí.

Predovšetkým na severe krajiny a v horských oblastiach nie sú dnes výnimkou teploty klesajúce až pod mínus 20 stupňov. Extrémne nízke teploty namerali meteorológovia nielen na Horskej Kvilde, ale aj na Jizerce, kde bolo mínus 23 stupňov. Na Desné súši v Jizerských horách bol s mínus 19 stupňami prekonaný rekord z roku 1963. V Liberci, kde teplomery ukázali mínus 19,5 stupňa, padol dnes 69 rokov starý rekord.

Plné ruky práce majú kvôli mrazom záchranári, v Moravskosliezskom kraji od piatkového popoludnia do dnešného rána ošetrili viac ako desiatku prípadov, v prevažnej väčšine ľudí pod vplyvom alkoholu alebo ľudí bez domova.

Zimné počasie malo zrejme svoj podiel aj na tragických nehodách. Na zasneženej vozovke zomrela na Znojemsku vodička vozidla Škoda Fabia. Pri nočnej kolízii na Strakonicku prišiel o život muž (61).
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu