Pondelok27. máj 2024, meniny má Iveta, zajtra Viliam

Bechara údajne spreneveril milióny, na súd nechodí

Tarek Bechara
Tarek Bechara

PRAHA - Na kontroverzného podnikateľa libanonského pôvodu Tareka Becharu vydali v Česku zatykač. Je obžalovaný z úverového podvodu za stovky miliónov českých korún a nechodí na súd. Informovala o tom televízia Nova. Bechara čelil obžalobám z podvodov aj na Slovensku a za mrežami sa pokúsil o samovraždu.

Bechara sa zdržiava v zahraničí a pátranie aj zatykač označil za účelové. Proces na českobudejovickom súde trvá už desať rokov. Bechara je obžalovaný zo sprenevery stoviek miliónov korún. Zakladal údajne firmy, ktoré potom zadlžoval v bankách. "Telefonicky uviedol, že musel náhle vycestovať do zahraničia, a preto sa nemôže zúčastniť hlavného pojednávania," povedala hovorkyňa Meststkého súdu v Prahe Martina Lhotáková.

Podľa televízie kvôli tejto kauze polícia zrejme prišla o Becharove svedectvo proti podnikateľovi Krejčířovi a ďalším štyrom mužom v prípade Technology Leasing. Ide o úverový podvod za vyše 150 miliónov korún a súd ho už tretíkrát vrátil na došetrenie. Bechara mal v minulosti Krejčířovi schovávať peniaze na svojich účtoch.

Bechara čelil obžalobám z podvodov aj na Slovensku. Na jar ho bratislavský krajský súd definitívne oslobodil v prípade dvojmiliónového podvodu, ktorého sa vraj dopustil na slovenskej firme so zbraňami Petina International. Iný bratislavský súd začiatkom februára zmiernil Becharovi trojročný trest na dvojročný s podmienečným odkladom na 2,5 roka. Becharove odvolanie proti rozsudku prerokujú v januári budúceho roka.

Bechara pricestoval do bývalého Československa za komunizmu ako študent. V roku 1999 sa kvôli podozreniu z podvodu dostal v Česku do väzby, kde strávil tri roky. Slovenská polícia ho opäť zatkla na žiadosť českých súdov koncom roka 2006. Za mrežami sa Bechara pokúsil o samovraždu. Krátko po prevezení do Česka ho v júli 2007 prepustili. Tvrdil, že sa bojí o život.

Údajne patrí do skupiny ľudí, ktorí v roku 2002 uniesli otca miliardára na úteku Radovana Krejčířa. Mali od neho žiadať splatenie dlhov jeho syna, Lambert Krejčíř však pri únose zomrel. Bechara svedčí aj v prípade únosu podnikateľa Jakuba Konečného, z ktorého je obvinený Krejčíř.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu