Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Každý dvadsiaty obyvateľ Prahy je z bývalého ZSSR

Praha
Praha

BRATISLAVA/PRAHA - V Prahe žije najmenej 75 tisíc ľudí z bývalého Sovietskeho zväzu. Je to najpočetnejšia skupina cudzincov s trvalým pobytom v českej metropole. Ministerstvo vnútra má však prehľad len o ľuďoch s dlhodobým alebo trvalým povolením na pobyt. Koľko cudzincov je v Prahe nelegálne, vnútro nezverejnilo, informoval o tom portál iDNES.cz.

V Prahe legálne žije 150 tisíc cudzincov. Najviac povolení na dlhodobý alebo trvalý pobyt majú okrem Slovákov Ukrajinci a Rusi. K 30. júnu ich bolo cez 50 tisíc. Slovákov bolo necelých dvadsať tisíc, Rusov 16 747.

Odborníci ale upozorňujú, že hoci títo ľudia pochádzajú z bývalého Sovietskeho zväzu, je potrebné ich odlišovať. "Keď to veľmi zjednoduším, tak ruská komunita je skôr podnikateľsky zameraná a bohatšia, ukrajinskú potom vo väčšine prípadov tvoria ľudia zamestnaní, oproti ruskej komunite sociálne slabší," cituje iDNES.cz hovorkyňu ministerstva Janu Malíkovú.

Desaťtisícovú hranicu prekročili ešte Vietnamci so 10 330 povolenými pobytmi. Za nimi sa umiestnili komunity Číňanov, Moldavčanov a Američanov, ktoré mali cez 3000 členov.

Praha priťahuje aj cudzincov z regiónov. Zatiaľ čo v celom Česku predstavujú registrovaní cudzinci štyri percentá populácie, v Prahe je to asi dvanásť percent. Najviac migrantov k nám prišlo najmä v posledných piatich rokoch, konštatuje iDNES.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu