Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Novinári hodnotili lídrov EÚ, Fico medzi najhoršími

Robert Fico a Fredrik Reinfeldt
Robert Fico a Fredrik Reinfeldt (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Za najlepšieho politického lídra v EÚ za rok 2009 zvolili novinári pôsobiaci v Bruseli švédskeho premiéra Fredrika Reinfeldta, ktorého krajina v druhom polroku únii predsedá. Robert Fico skončil na 25. mieste. Horšie už dopadli len Traian Basescu z Rumunska a taliansky premiér Silvio Berlusconi.

Anketu medzi bruselskými korešpondentami usporiadal francúzsky denník La Tribune, ktorý dnes jej výsledky zveřejňuje.

Novinári hlasovali v kategóriách vodcovstvo, kolektívny duch, politika v oblasti ochrany klímy, financií, vnútorného trhu, a také úsilia o presadzovanie lisabonskej zmluvy a všeobecná angažovanosť v európskej politike.

Za Reinfeldta sa na druhé miesto dostal luxemburský premiér Jean-Claude Juncker, ktorý bol i vážnym kandidátom na novovzniknutú funkciu európskeho prezidenta. Tretia skončila nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá sa v sedem posudzovaných kategóriách umiestila najhoršie na štvrtom mieste. Teda až na politiku vnútorného trhu, kde skončila ôsma.

Roberta Fica nemajú novinári príliš v láske. Takmer vo všetkých kategóriách sa pohybuje od 23. do 26. miesta, len v oblasti vnútorného obchodu je 20. Najhoršie je na tom Berlusconi, ktorý je takmer pravidelne posledný. Až na vodcovstvo, kde je 25. a na oblasť financií, kde je 24.  

Český premiér Fischer, ktorý sa chopil oťaží vlády za vnútropolitickej krízy uprostred českého predsedníctva v EÚ sa najlepšie umiestil v kategórii kolektivního ducha. Za boj za prijatie lisabonskej zmluvy bol ocenený 11. priečkou a za angažovanosť v európskej politike dokonca deviatou. V ďalších oddieloch sa pohybuje okolo 20. miesta.

Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy je celkovo deviaty. Z ďalších politikov je v celkovom hodnotení na štvrtom mieste dánsky premiér Lars Lökke Rasmussen, na desiatom jeho poľský kolega Donald Tusk a napríklad na 21. britský ministerský predseda Gordon Brown.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu