Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Fico víta začlenenie Smeru do PES, proti boli Maďari

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Predseda Smeru-SD a premiér Robert Fico privítal dnešné rozhodnutie kongresu európskych socialistov, ktorý jeho strane potvrdil plnohodnotné členstvo v Strane európskych socialistov.

Proti prijatiu najsilnejšej slovenskej vládnej strany bola Maďarská socialistická strana. Dôvodom bola spoluprácu Smeru-SD so Slovenskou národnou stranou, ktorú obviňujú z nacionalizmu. Väčšina členov PES však priznanie plnoprávneho členstva Ficovej strany podporila.

"Jednoznačne sa uznáva, čo Smer dosiahol," reagoval na rozhodnutie kongresu Fico. Európski socialisti podľa neho ocenili kroky, ktoré Smer-SD vo vláde presadil, politickú stabilitu v krajine či prijaté opatrenia v boji proti svetovej hospodárskej kríze. "Je to pre nás povzbudenie, pretože po desiatich rokoch tvrdej roboty bol Smer definitívne zaradený tam, kde sme ho postupne pripravovali," dodal premiér pred novinármi.

PES pozastavil Ficovej strane členstvo v októbri 2006, dôvodom bola spolupráca s národniarmi. Vo februári 2008 sa členstvo Smeru-SD predbežne obnovilo a európski socialisti sa rozhodli podrobnejšie sledovať vývoj na Slovensku, napríklad aj v oblasti dodržiavania práv národnostných menšín. Kongres v Prahe dnes potvrdil, že túto oblasť budú naďalej monitorovať.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu