Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Na záchodoch píšu ženy o vzťahoch, muži o sexe

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

SALZBURG – Na verejných záchodoch sa nájde všeličo. Podľa odborníkov nápisy na nich poskytujú svedectvo o kultúrnosti krajiny, ale dokazujú aj rozdielnosť myslenia medzi mužmi a ženami.

Kým ženy sa vo svojich nápisoch na toaletách vyjadrujú prevažne ku vzťahom, sexualite vo všeobecnosti a ku každodennej filozofii, u mužov dominuje sex, politika a šport. Vyplýva to z výskumu záchodových nápisov v niektorých európskych krajinách, ktorý uskutočnila švajčiarska lingvistka Christina Cuonzová. Záchody sú jediné miesta, kde sú ženy a muži od seba prísne oddelené. Vedkyňa nielen fotografovala a opisovala nápisy na dámskych aj pánskych toaletách vysokých škôl v Nórsku a Británii, ale ozdávala stručné dotazníky personálu na toaletách.

Rasistické vyhlásenia boli na dámskych toaletách často formulované ostrejšie ako na pánskych. Upratovací personál v dotazníkoch potvrdil, že ženy si na toaletách neberú žiadne servítky, v nápisoch používajú aj neslušné výrazy.

Ženy oveľa častejšie reagujú svojimi nápismi na graffiti svojej predchodkyne, akoby tak komunikujú s myšlienkami, reagujú na nadhodenie témy a diskutujú o nich. Na stenách vznikajú hniezda nápisov k určitej téme. Ich rozrastanie a reakcie môžu trvať až niekoľko týždňov.

Muži komunikujú medzi sebou formou záchodových nápisov oveľa menej a svoje oznámenia formulujú skôr ako uzavreté vyhlásenia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu