Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Vláda zakázala na Vianoce a Nový rok pyrotechniku

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MOSKVA – Oslavy Vianoc a Nového roka budú bez ohňostroja a petárd. Ruský minister pre výnimočné situácie Sergej Šoigu zakázal používanie zábavnej pyrotechniky na veľkých verejných podujatiach. V piatok v permskom nočnom klube zahynulo viac ako 100 ľudí, práve pre nedodržanie bezpečnostných predpisov pri narábaní s pyrotechnikou.

Minister nariadil okamžité požiarne kontroly všetkých miest, kde sa bude Nový rok oslavovať. Chce taktiež výrazne sprísniť tresty pre tých, ktorí požiarne predpisy nedodržiavajú. Počet obetí piatkového požiaru nočného klubu v Perme dosiahol 112. Ich počet sa však pravdepodobne bude zvyšovať, keďže zo 120 hospitalizovaných sa 26 ľudí momentálne nachádza vo vážnom stave.

Ruský prezident Dmitrij Medvedev v sobotu nariadil zriadenie vládnej komisie, ktorá má okolnosti celej tragédie vyšetriť. Zároveň na pondelok 7. decembra vyhlásil deň štátneho smútku. Prisľúbil prísne potrestanie vinníkov tragédie, polícia už v tejto súvislosti zadržala dvoch majiteľov a manažéra klubu za nedodržanie bezpečnostných predpisov.

V nočnom klube sa v čase tragédie malo nachádzať približne 230 ľudí, ktorí tam oslavovali ôsme výročie jeho otvorenia. Väčšinu tvorili zamestnanci podniku a ich príbuzní. Oheň sa vznietil od zábavnej pyrochtechniky, ktorú odpaľovali z pódia. Jedna raketa zasiahla strop, ktorý sa vznietil. Klub mal len jeden východ, čo znemožnilo rýchly únik. Väčšina obetí sa zadusila dymom alebo ich ušliapal dav, ktorý sa nahrnul k východu. Majiteľov klubu Chromý kôň údajne opakovane upozorňovali, aby zmenili interiér, ktorý nezodpovedal požiarnym predpisom. Tí však tieto výzvy odignorovali.

Piatková tragédia na diskotéke

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu