Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Bush podpísal zákon proti eutanázii ženy s poškodeným mozgom

Terri leží v kóme už 15 rokov.
Terri leží v kóme už 15 rokov.

WASHINGTON – Americký prezident George Bush dnes v skorých ranných hodinách podpísal výnimočný zákon, ktorý má zabrániť úmrtiu Terri Schiavové, ktorú lekári už 15 rokov umelo udržujú pri živote.

Zákon je politickým dôsledkom sporu medzi manželom pacientky a jej rodičmi, ktorý vyvolal veľkú pozornosť americkej verejnosti.

Kongres sa kvôli Schiavové zišiel z iniciatívy republikánov mimoriadne počas víkendu. George Bush skrátil dovolenku na svojom ranči v Crawforde, aby mohol zákon vo Washingtone podpísať.

Zákon po prezidentovom podpise umožňuje rodičom štyridsaťjeden ročnej pacientky, aby sa odvolali k federálnemu súdu. Ten sa doteraz odmietal k tejto citlivej záležitosti vyjadriť. Rodičia tiež dúfajú, že by ich dcéra mohla byť opäť napojená na výživu, až do momentu kým sa celá záležitosť na súde vyrieši.

Sudca v americkom štáte Florida, kde je Schiavová hospitalizovaná, minulý týždeň rozhodol, aby bola od výživy odpojená. Lekári tak urobili v piatok, ale odpojenie od výživy neznamená okamžitú smrť. V uplynulých rokoch jej výživa bola odpojená už dva razy a následne bola opäť zapojená.

Na prístrojoch je závislá od rozsiahleho srdcového záchvatu v roku 1990, kedy tiež utrpela poškodenie mozgu. Manžel Michal Schiavo tvrdí, že ona sama by nechcela byť udržiavaná v stave, ktorý lekári nazývajú vegetatívny. To znamená, že prežíva na najnižšej biologickej úrovni. Jej rodičia naopak tvrdia, že sa jej stav môže rehabilitáciou zlepšiť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu