Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

„Jánošíčka“ bohatým v banke brala, chudobným dávala

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

BONN - Banková úradníčka dostala za štedrosť podmienku 22 mesiacov. Niekoľko rokov pomáhala chudobným klientom tak, že na ich účty prevádzala peniaze bohatších zákazníkov.

Spolu im tak nemencký Jánošík v sukni prispel sumou 7,6 milióna eur. Sama si nevzala ani cent. Vyšetrovateľom sa podarilo dokázať 117 prípadov v rokoch 2003 až 2005. Bývalá vedúca bankovej pobočky v okolí Bonnu umožňovala menej majetným klientom ísť na účte do mínusu a peniaze z kont bohatších klientov využívala k účtovnému vyrovnaniu týchto prečerpaných účtov. Po uhradení dlžnej sumy potom vracala peniaze späť pôvodným majiteľom.

Niektorí klienti sa však dostávali tak hlboko do mínusu, že spätný prevod "požičanej" sumy už nebol možný. Škody sa tak postupne nasčítali, až narástli na 1,1 milióna eur.

Dnes je žena (62) v predčasnom dôchodku a musí vyjsť s životným minimom. Trest podľa jej právnika považuje za spravodlivý, a preto sa proti nemu neodvolala.

Podobný prípad sa v týchto dňoch objavil aj v Poľsku. Tam istá lekárka falšovala recepty na lieky pre chudobných a bezdomovcov. Súd však jej správanie nepovažoval za spoločensky nebezpečné, pretože ju k spáchaniu trestného činu priviedla nezištná snaha pomôcť. Jej stíhanie preto zastavil.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu