Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Chlapec leží po operácii v kóme, zrejme pochybili lekári

ilustračné foto
ilustračné foto

NITRA – Viac ako štyri mesiace už leží v bdelej kóme 16-ročný Šimon Buch, ktorému operovali vo Fakultnej nemocnici v Nitre nosovú priehradku.

Počas bežného zákroku sa mu zastavilo srdce, lekári ho museli oživovať. Prípadom sa zaoberal Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). Ten dospel k záveru, že zdravotná starostlivosť nebola pacientovi poskytnutá správne. „Pre vznik komplikácie s následným poškodením zdravia pacienta bolo rozhodujúce obdobie počas anestézie a obdobie v bezprostrednej pooperačnej fáze na prebúdzacej izbe. Postup po ukončení anestézie a operácie nebol adekvátny a správny,“ uviedol pre agentúru SITA hovorca ÚDZS Milan Michalič. Dohľad už je ukončený, nitrianska nemocnica vzniesla proti jeho záverom námietky, úrad ich však neakceptoval. Nemocnici udelí sankciu, rozhodnúť by o nej mal do konca januára.

Šimon nemal od detstva dostatočne vyvinutú nosovú priehradku. Počas rutinnej operácie mu z neznámych príčin zlyhalo srdce. Keďže počas výkonu anestézie sa pokazilo monitorovacie zariadenie, lekári ho monitorovali manuálne. Po operácii ho umiestnili na bežnú prebúdzaciu izbu. Vtedajší riaditeľ nemocnice Viktor Žák pre médiá tvrdil, že postup lekárov bol správny a ani iné konanie by osud chlapca nezmenilo. Šimona koncom minulého týždňa previezli na žiadosť rodičov z Nitry na špeciálnu kliniku pre bdelú kómu vo Viedni.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu