Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Deväťročného syna zadusil vankúšom!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LIBEREC - Krajský súd v Liberci uvalil 14 rokov väzenia mužovi (38), ktorý vlani v decembri zavraždil svojho osvojeného syna (9). Po hádke s manželkou ho vraj v opitosti zadusil a uškrtil vankúšom. K zločinu sa priznal.

Odsúdený ani štátna zástupkyňa sa proti rozsudku neodvolali. Vyučenému elektromechanikovi hrozí 12 až 15 rokov väzenia. Trest si odpyká vo väznici so zvýšenou ostrahou. Doteraz sa nedopustil žiadneho trestného činu alebo priestupku. "Obžalovaný žil v dlhodobom strese a boli ohrozené jeho životné istoty. Svoju kritickú situáciu nezvládol, opil sa do nemoty a syna úmyselne usmrtil, na čom sa podieľali aj jeho povahové rysy," povedala sudkyňa Oľga Fričová.

Páchateľ bol v stave ťažkej opitosti, nie je ale isté, či sa opil pred zločinom, alebo až po ňom. Štátna zástupkyňa sa domnieva, že vraždil triezvy a opil sa až potom. Muž sa priznal na polícii v "liste" napísanom na steny panelákového bytu, v ktorom spiace dieťa usmrtil.

Podľa obhajcu páchateľ dieťa usmrtil už opitý. Súdna znalkyňa - psychologička uviedla, že mužova opitosť sa na vražde podieľali približne 80 percentami. Svoju úlohu zohrali aj rysy jeho osobnosti - egocentrizmus, narcizmus alebo citová nestabilita. Vo chvíli, keď páchateľ syna zavraždil, ho ovplyvňoval pocit silnej krivdy, hnev a sebaľútosť - stojí v spise. Jeho ovládacie schopnosti boli pri zločine výrazne znížené, kontakt s realitou ale nestratil.

Muž sa rozvádzal so svojou manželkou a hádali sa o to, u koho dieťa zostane. "Dieťa sa stalo obeťou neschopnosti rodičov dohovoriť sa. Možno sa domnievať, že obžalovaný syna usmrtil, aby ho nedostala matka. Predtým mu pravdepodobne podal upokojujúci liek diazepam, po ktorom chlapec zaspal," vyhlásila štátna zástupkyňa.

Páchateľ sa s manželkou stretol niekoľko hodín pred vraždou v nemocnici, kde sa liečila ich sedemročná dcéra. Vypukla tam medzi nimi ďalšia vulgárna hádka a manželka privolala policajtov. Tí však skonštatovali, že sa jej manžel nedopustil ničoho nezákonného.

Na stenu bytu páchateľ po zločine napísal: "uškrtil som Tomáška, aby som ho ušetril potupných scén s políciou." Syna údajne pripravil o život za päť až osem minút. Pri svojej obhajobe uviedol, že všetko ľutuje a svoj čin si nevie vysvetliť. Keď sa 18. decembra dopoludnia prebudil, uvedomil si vraj, čo sa stalo, ale na nič si nepamätá. Záchrannú službu nevolal a šiel rovno na políciu. V noci na 18. decembra vraj vypil páchateľ asi trištvrte litra liehoviny - rakiju. Ako vyplynulo z väčšiny svedeckých výpovedí, obžalovaný medzi alkoholikov nepatril a alkohol pil málokedy.

Odsúdený má nadpriemerný intelekt a podľa znaleckého posudku si vytvoril na osvojeného syna citovú väzbu. Susedia vypovedali, že sa o rodinu staral viac ako manželka, po rozchode s ňou išiel so synom na dovolenku k moru. Jeho postoj k vražde je nekritický, z tragédie obviňuje viac svoju bývalú manželku ako seba.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu