Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Kráter nad tunelom zastavil dopravu na Slovensko

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSTY U JABLUNKOVA - Až do odvolania je zastavení železničná doprava na medzinárodnej trati Mosty u Jablunkova - Čadca. Platí to pre osobnú, aj nákladnú dopravu.

Dôvodom je zrútenie novorazeného tunela. Ten súčasný je podľa posledných meraní nestabilný. České dráhy nahradia medzi českým Jablunkovom a slovenskou Čadcou všetky osobné vlaky vrátane spojov EuroCity autobusmi. Nočné rýchliky Šírava a Excelsior pôjdu odklonom cez Horní Lideč mimo Ostravsko.

Na rovnakú trať bude až do odvolania odklonená aj nákladná doprava. Môže to trvať až päť dní.

Dopravné komplikácie spôsobila stavba nového tunela, ktorý spoločnosť Subterra razí v tesnom susedstve existujúceho. V nedeľu a v utorok sa postupne prepadol asi 80 metrov dlhý úsek stavby. Na povrchu vnikol kráter s rozlohou presahujúcou 7000 metrov štvorcových. Na trati zastavili dopravu na niekoľko hodín už v nedeľu. Počas ďalších dní si potom Banský úrad vyžiadal ďalšie výluky, keď v tuneli robil merania. Po preborení vznikol na povrchu kráter s plochou približne 150 na 50 metrov.

Firma včera z preventívnych dôvodov evakuovala aj trojčlennú rodinu, ktorá býva blízko krátera. Zrútenie ich domu ale podľa hovorcu firmy Vladislava Beneša nehrozí. Dom stojí asi 30 metrov od diery. Na stavbe 600 metrov dlhého tunela je teraz vyhlásený núdzový režim a v podzemí sa vykonávajú len sanačné práce, ktoré majú zabrániť ďalším zosuvom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu