Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Bulharský boom: 23 únosov pre výkupné!

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

SOFIA - Bulharsko tento rok zaznamenalo smutný boom nového druhu kriminality - únosov pre výkupné. Od začiatku roka polícia zaznamenala už 23 prípadov, čo je viac ako dvojnásobný nárast oproti vlaňajšku. Požadované výkupné sa v priemere pohybuje v hodnote okolo 600 tisíc eur. Sofijským médiám to oznámil policajný riaditeľ Angel Antonov.

"Ide o pomerne novú kriminálnu činnosť, ktorá ale bohužiaľ prišla do módy a jej rozsah narastá ako valiaca sa snehová guľa," povedal Antonov podľa agentúry AFP.

Z 23 nahlásených únosov aspoň u šiestich išlo o výkupné, o mnohých prípadoch však nie sú informácie, pretože vec bola vyriešená mimo políciu. Ďalšie štyri pokusy o únos boli neúspešné a dvom pokusom sa polícii podarilo zabrániť. Vlani polícia riešila "len" desať únosov, z toho najmenej tri boli pre výkupné, uviedol Antonov.

V súčasnosti polícia pátra po študentovi (20), synovi bohatého podnikateľa z mesta Pravec. Maskovaní muži ho uniesli 19. októbra pred očami ďalších študentov.

Medzitým sa rozšírili aj hrozby únosov voči podnikateľom, ak nezaplatia "peniaze za ochranu". Požadované sumy sú rádovo rovnaké ako pri únosoch. Úspešnosť únoscov už dala vzniknúť aj ich "lacnejším" napodobeninám. Napríklad únoscovia dvoch dievčat v Tetvenu, ktoré sa polícii podarilo odhaliť, žiadali "iba" 8800 eur za každú.

V snahe zastaviť túto vlnu kriminality žiada vláda zvýšiť trest väzenia za únos na 30 rokov z doterajších desiatich, v prípade priťažujúcich okolností (recidíva, mučenie obete, požiadavka výkupného) dokonca doživotie. Niektorí právnici však varujú, že zvýšenie trestných sadzieb by len viedlo k zvýšeniu sumy požadovaného výkupného. Upozorňujú tiež, že by predstavovalo väčšie ohrozenie života unesených, ak by páchateľom hrozilo doživotie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu