Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Synagógu v Drážďanoch popísali hákovými krížmi

Ilustračné foto
Ilustračné foto

DRÁŽĎANY - Nemecká polícia v nedeľu objavila na jednej zo stien drážďanskej synagógy hákové kríže. Tie mali byť nakreslené čiernou farbou, prípadom sa príslušné orgány intenzívne zaoberajú a pátrajú po svedkoch incidentu.

Predpokladá sa, že neznámi vandali takto chceli Židom pripomenúť tzv. Krištáľovú noc, ktorej 71. výročie koliduje s pádom Berlínskeho múra. Propagáciu symbolov nacizmu vrátane hákových krížov pritom priamo zakazuje nemecká ústava.

Krištáľová noc v Nemecku označuje akciu, ktorá sa uskutočnila v noci z 9. na 10. novembra 1938. Jej terčom boli desiatky židovských obchodov a stovky synagóg po celej krajine. Práve podľa rozbitých výkladov obchodov bola celá akcia pomenovaná. Tá sa uskutočnila na Hitlerov rozkaz a vyžiadala si životy takmer 100 Židov, ďalších 30 tisíc z nich skončilo v koncentračných táboroch. Vodca údajne prostredníctvom tohto útoku chcel zistiť, ako bude nemecká verejnosť reagovať na antisemitské násilie. Jej vlažná reakcia ho vtedy mala utvrdiť, že Nemci sú na jeho strane.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu