Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Každý piaty východný Nemec ľutuje pád múru

Berlínsky múr
Berlínsky múr (Zdroj: Jupiterimages)

BERLÍN - Dvadsať rokov po páde Berlínskeho múru si až takmer každý piaty obyvateľ východnej časti kedysi rozdeleného Nemecka myslí, že jeho odstránenie bolo chybou.

Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky zverejneného v pondelok. Podľa štúdie Inštitútu pre výskum trhu v Lipsku uskutočnenej na vzorke 1001 respondentov exkluzívne pre magazín Super Illu, až 17 percent opýtaných východných Nemcov súhlasí s vetou Bolo by lepšie, ak by Berlínsky múr nepadol.

Viac ako polovica respondentov (52 percent) sa stotožnila aj s konštatovaním, že sa cítia ako "Nemci 2. kategórie", zatiaľ čo len 41 percent uviedlo opačný názor. Takmer dve tretiny (72 percent) sú však "šťastní, že žijú v znovuzjednotenom Nemecku so sociálnou trhovou ekonomikou napriek všetkým problémom, ktoré prinieslo spojenie západu a východu".

Berlínsky múr, symbol rozdelenia východného a západného bloku počas Studenej vojny, odstránili 9. novembra 1989 počas pokojnej revolúcie, ktorá vyústila do opätovného zjednotenia krajiny. Napriek masívnym investíciám zo strany bohatšej západnej časti Nemecka však východ stále ekonomicky zaostáva. Najmarkantnejším ukazovateľom je pravdepodobne nezamestnanosť - Nemcov bez práce je na východe až dvakrát viac ako na západe krajiny.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu