Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Merkelová: Keď padal Berlínsky múr, bola som v saune

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Nemecká kancelárka Angela Merkelová uviedla, že pred 20 rokmi, keď jej východonemeckí spoluobčania preliezali cez diery v Berlínskom múre na slobodu, ona bola v saune.

V rozhovore so zahraničnými novinármi spomínala, ako sa ako 35-ročná výskumná pracovníčka v komunistickej Nemeckej demokratickej republike rozhodla tak ako každý štvrtok ísť do sauny napriek tomu, že sa okolo nej "menili dejiny".

"Myslela som si, že niečo sa stane, počula som v televízii, že hranice budú otvorené," povedala Merkelová. "No bol štvrtok, a vo štvrtok som chodievala do sauny, tak som tam aj išla." Potom odišla s priateľmi na pivo a až neskôr sa našla v dave, ktorý smeroval do západného Berlína, kde oslavovala so Západoberlínčanmi. Uvedomila si však, že múr bude otvorený aj nasledujúci deň a odišla domov. Ďalší deň spolu so sestrou išla do obchodného domu KaDeWe v západnom Berlíne a kúpila tam veci, ktoré v komunistickom Nemecku nebolo možné zohnať.

Merkelová, dcéra protestantského kňaza, sa nepokladala za aktivistku v boji proti komunistickému režimu a stála mimo politiky, hoci od detstva "komunistický systém kritizovala". Po zjednotení Nemecka Merkelová vstúpila do stredopravej Kresťansko demokratickej únie a dostala sa do parlamentu. Tam sa začala jej politická cesta.

Podľa Merkelovej sa nie všetci zmenám prispôsobili. "V NDR sme zažili tlak nacizmu a potom komunizmu. Mnohí ľudia sa nedokázali prispôsobiť niečomu novému za jednu noc." Merkelová spomínala na to, ako po prvýkrát ochutnala taliansky parmezán či tropické ovocie, no aj na aroganciu západniarov. "Bola som šokovaná, keď západonemecký politik Otto Schilly si z nás robil posmech slovami, že sme prišli na Západ, aby sme tam objavili banány. Podobnú aroganciu možno cítiť stále."
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu