Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Lídri EU zúria na Camerona, kvôli Klausovi

David Cameron
David Cameron

LONDÝN - Lídri Francúzska, Nemecka a Španielska skritizovali opozičného lídra Davida Camerona ktorý je podľa súčasných predvolebných prieskumov horúcim favoritom na britského premiéra. Dôvodom bola Cameronova výzva adresovaná českému prezidentovi Václavovi Klausovi, aby oddialil ratifikáciu Lisabonskej zmluvy a Britom tak umožnil vypísať o tejto otázke hneď po voľbách referendum.

V sobotu o tom napísal britský denník Guardian. Sarkozy bol podľa novín "rozzúrený", Merkelová nad Cameronovým "nedôveryhodným" správaním vyjadrila "obavy", Zatiaľ čo Zapatero sa cítil "zničene". Predseda britských opozičných konzervatívcov v októbri zopakoval, že chce po svojom nástupe do funkcie vypísať referendum o Lisabonskej zmluve.

Tú v nedávnom opakovanom referende schválilo Írsko, jediná európska krajina, kde sa o zmluve konalo ľudové hlasovanie. "Občania tejto krajiny budú veľmi frustrovaní a nahnevaní, že Írsko mohlo o tejto zmluve hlasovať dvakrát, a oni ani raz," povedal Brown pred časom pre britskú televíznu stanicu BBC. Cameronovi konzervatívci v prieskumoch verejnej mienky vysoko vedú nad vládnucimi labouristami premiéra Gordona Browna, a je pravdepodobné, že zvíťazia v budúcoročných parlamentných voľbách a Cameron sa po nich stane britským premiérom.

Parlamentné voľby sa v Británii musia uskutočniť najneskôr v júni 2010. Ich termín tradične vyhlasuje úradujúci premiér a túto právomoc britskí premiéri často využívajú na to, aby termín volieb stanovili na čas, kedy má ich strana väčšie šance na úspech. Český prezident však napriek Cameronovej výzve musí s podpisom Lisabonskej zmluvy počkať na rozhodnutie ústavného súdu vo veci sťažnosti viacerých senátorov, ktorí celý dokument označili za protiústavný.

V prípade, že im sudcovia nedajú za pravdu, Klaus by mal zmluvu v krátkom čase podpísať, o čom Fischer pred tohtotýždňovým summitom EÚ ubezpečoval svojich partnerov. Český ústavný súd by mohol vyniesť verdikt už 3. novembra.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu