Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Krucifixy na školách obmedzujú slobodu detí, tvrdí ESĽP

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

RÍM – Krížom na talianskych školách asi odzvonilo. Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu rozhodol, že v triedach nemajú visieť. Porušujú vraj slobodu náboženského vyznania a vzdelávania detí.

Európske štátne školy musia dodržiavať náboženskú neutralitu. Podľa súdu krucifix obmedzuje práva rodičov, aby mohli viesť deti k inému ako kresťanskému vyznaniu alebo k ateizmu. Rozhodnutie môže viesť k zmenám používania náboženských symbolov v štátnych školách v celej Európe.

Katolícka cirkev aj talianska vláda proti verdiktu protestujú. Vláda tvrdila, že kríž je aj národný znak kultúry, histórie, identity a tolerancie. Niektorí ministri označili rozhodnutie súdu za "absurdné", "urážlivé", "hanebné" a "neprijateľné".

Súd zároveň nariadil vláde, aby zaplatila odškodné 5200 eur Soile Lautsiovej. Táto matka dvoch detí sa pred ôsmimi rokmi sťažovala na školu v severotalianskom meste, ktorá odmietla z tried odstrániť rímskokatolícke symboly. Potom, čo taliansky súd jej sťažnosť zamietol, obrátila sa v júli 2006 na Európsky súd pre ľudské práva. Zákon vyžadujúci umiestnenie krížov v talianskych štátnych školách bol prijatý za vlády fašistického režimu. Od roku 1984 však katolícka viera už nie je talianskym štátnym náboženstvom.

Tento rok v auguste presadzoval odstránenie tradičných krížov z chorvátskych štátnych škôl a verejných inštitúcií aj chorvátsky prezident Stjepan Mesić. Vyslúžil si za to ostrú kritiku cirkvi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu