Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

.týždeň: Cirkev preveruje arcibiskupa Sokola!

Ján Sokol
Ján Sokol

BRATISLAVA - Cirkevné autority na Slovensku a vo Vatikáne preverujú informácie, ktoré priniesol týždenník .týždeň. Podľa nich údajne arcibiskup Ján Sokol v roku 1998 previedol na účet bývalého agenta komunistickej Štátnej bezpečnosti (ŠtB) Štefana Náhlika postupne pol miliardy korún.

"Z nášho pohľadu ide o závažné informácie. Ak by sa potvrdili, išlo by o závažné pochybenie Jána Sokola. V tejto chvíli sa už príslušné cirkevné autority na Slovensku a vo Vatikáne danými informáciami zaoberajú," uviedol hovorca KBS Jozef Kováčik. Týždenník .týždeň informuje, že arcibiskup Sokol peniaze previedol v piatich splátkach po približne 100 miliónov korún.

Tieto peniaze pritom cirkvi nikdy oficiálne nechýbali, pretože neboli zahrnuté do účtovníctva Bratislavsko-trnavskej arcidiecézy, upozorňuje týždenník s tým, že stovky miliónov boli na osobitnom účte, ktorým disponoval práve Ján Sokol. Peniaze pochádzali z predaja rôznych pozemkov vo vlastníctve cirkvi.

Podľa týždenníka pochádzala spomínaná suma z predaja cirkevných pozemkov na Zlatých Pieskoch (pozemok dnešného Tesca) v Bratislave a niektorých ďalších pozemkov. Podozrivý pohyb peňazí preverovala zhruba pred desiatimi rokmi polícia, z neznámych dôvodov však napokon k vyšetreniu pozadia celej transakcie nedošlo, píše .týždeň.

Arcibiskup Sokol všetko poprel. Štefan Náhlik bol kľúčovou postavou akcie, ktorú ŠtB rozohrala na začiatku 80. rokov. Jej cieľom bolo rozložiť tajný rád františkánov. Náhlik mal k cirkvi blízko. Miništroval v bratislavskom kostole Blumentál, kde bol v tom čase kaplánom neskorší arcibiskup Ján Sokol, dodáva týždenník.

Čo robil Náhlik od roku 1998 a najmä, ako naložil s pol miliardou korún, nevedno, konštatuje týždenník s tým, že nie je známa odpoveď ani na omnoho kľúčovejšiu otázku: prečo vlastne arcibiskup takú obrovskú sumu, ktorú získal z predaja cirkevných pozemkov, neposlal automaticky na arcidiecézny účet, ale na účet jedného človeka.

"Medzi najzasvätenejšími ľuďmi v cirkevných kruhoch sa šíria rôzne dohady, napríklad o tom, že Náhlik Sokola celý čas niečím vydieral, ale aj o tom, že obaja konali dobrovoľne a so spoločným záujmom. Ako to bolo naozaj, vedia zrejme iba oni dvaja," dodáva týždenník .týždeň.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu