Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Klaus si pri Lisabone dáva podmienky

Český prezident Václav Klaus
Český prezident Václav Klaus (Zdroj: SITA)

ŠTOKHOLM - Český prezident Václav Klaus si stanovil novú podmienku, po ktorej splnení je ochotný podpísať Lisabonskú zmluvu. Po štvrtkovom telefonickom rozhovore s českou hlavou štátu to povedal švédsky premiér Fredrik Reinfeldt, ktorého krajina aktuálne predsedá Európskej únii.

Reinfeldt, ktorý sa niekoľko dní márne pokúšal s Klausom spojiť, potvrdil, že český prezident chce, aby k Charte základných práv v rámci zmluvy bol k dvom článkom pripojený jeden dodatok. Ak som správne pochopil, svoju požiadavku spája s článkami o základných právach a chce zároveň, aby sa ním následne zaoberala Európska rada, uviedol na margo rozhovoru viditeľne rozladený švédsky premiér. Ten Klausovi odpovedal, že jeho návrh je nesprávny a prichádza v nesprávnom čase, keďže je už príliš neskoro. Ako vzápätí dodal, Klausovi ide o "slovíčka" a Reinfeldt "nechápe", čo má vlastne na mysli.

Lisabonská zmluva, ktorá má zreformovať inštitúcie Európskej únie a zefektívniť tak jej chod, sa momentálne nachádza vo finálnej fáze ratifikačného procesu. Po tom, ako ju v opakovanom referende schválili minulý týždeň Íri, sa čaká už len na podpis dvoch prezidentov - poľského Lecha Kaczyńského a práve Klausov. Kým poľská hlava štátu zmluvu v dohľadnom čase plánuje podpísať, Klaus odmieta na túto tému s európskymi lídrami komunikovať. Argumentuje upozornením českého Ústavného súdu, ktorý najprv musí posúdiť sťažnosť českých senátorov voči reformnému dokumentu. Termín vynesenia verdiktu známy stále nie je, no v prípade nevyhovenia sťažnosti, bude Klaus jedinou a poslednou prekážkou pri vstupe zmluvy do platnosti.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu