Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Deväť krajín NATO chce modernizovať ruské vrtuľníky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Česko, Slovensko a ďalších sedem krajín Severoatlantickej aliancie chce spolupracovať pri modernizácii ruských dopravných vrtuľníkov typu Mi. Krajiny dnes podpísali deklaráciu o zámere upraviť stroje tak, aby mohli byť nasadené do operácií NATO vrátane misie ISAF v Afganistane.

Vedúcu úlohu pri spolupráci krajín prevzala Slovenská republika. "Princíp je ten, aby bolo čo najefektívnejšie, najlepšie využitie vrtuľníkov z rodiny Mi-8, 17 a 171 tak, aby sa výrazne zvýšila ich použiteľnosť a skvalitnil sa výcvik posádok," povedal novinárom český minister obrany Martin Barták. Z dokumentu vyplýva, že NATO má dlhodobo nedostatok vrtuľníkov vhodných do ťažkých terénov. Podľa hovorcu českého ministerstva obrany Andreja Čírtka majú viaceré nové členské krajiny síce dosť vrtuľníkov, tie však potrebujú mnohé úpravy palubných systémov.

"Aby aliancia tento nedostatok vyriešila, vznikla táto vrtuľníková iniciatíva, aby sa koordinovala modernizácia týchto helikoptér na celoaliančnej úroveni," povedal Čírtek, podľa ktorého iniciatíve predchádzal vznik finančného fondu.

Iniciatívu vedie Česko. Podľa Bartáka má Česko s modernizáciou vrtuľníkov skúsenosti aj vďaka štátnemu podniku LOM Praha. Firma, ktorej vlastníkom je ministerstvo obrany, sa špecializuje práve na generálne opravy a celkovú modernizáciu dopravných a bojových helikoptér. "Máme čo ponúknuť, ale nie je to obmedzené len na LOM," dodal.

LOM nedávno absolvoval modernizáciu piatich vrtuľníkov Mi-17. Tri z nich by mali byť nasadené do operácie ISAF na prelome tohto a budúceho roka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu