Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Sneženie ochromilo dopravu a dodávky elektriny v ČR

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA - Silné sneženie a prudký vietor ochromili vo štvrtok dopravu v Českej republike a odrezali tisíce ľudí od prívodu elektrickej energie. Snehová kalamita zamestnala hasičov na celú noc, počas ktorej museli zasahovať až 270-krát.

Najviac práce mali s odstraňovaním spadnutých stromov a vyťahovaním uviaznutých automobilov. Najhoršie zasiahnuté boli oblasti severných Čiech a severovýchodnej a strednej Moravy. Vlaky pre snehovú kalamitu nejazdia na 15 miestach republiky. České železnice totiž museli uzavrieť viaceré trasy na severe krajiny od Liberca až po Slovensko.

Železničnú premávku by mali obnoviť vo poobede. Ako informuje server iDNES.cz, v Jablonci nad Nisou prestala pre výpadok elektrickej energie fungovať tepláreň a 40 tisíc ľudí zostali bez tepla. Na severnej a strednej Morave je bez elektriny asi 30 tisíc ľudí. Bez elektriny sú aj ďalšie časti ČR, pričom energetici by chceli poruchy odstrániť behom štvrtka.

Horská služby v Jeseníkoch vyhlásila kalamitný stav a druhý stupeň lavínového nebezpečenstva. Nebezpečie lavín hrozí aj v Krkonošiach. V oboch pohoriach napadalo vyše 50 centimetrov snehu a vietor dosahuje rýchlosť asi 110 kilometrov za hodinu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu