Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Sneh na severe komplikoval dopravu, bez elektriny ostali tisícky rodín

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KOŠICE - Dopravu na severe Slovenska dnes komplikovalo sneženie. Hoci sa vietor oproti utorku zmiernil, hasiči najmä na východe krajiny museli viackrát píliť polámané stromy.

Distribútorom elektriny sa stále nepodarilo odstrániť výpadky v zásobovaní, počet rodín bez prúdu dokonca pribudlo.

Sneženie bolo najsilnejšie na severe Slovenska. Horské priechody na Orave a Kysuciach zablokovali kamióny, ktoré pre vrstvu snehu nemohli pokračovať v ceste. "Na horských priechodoch máme 25 centimetrov snehu, dopravu vážne komplikujú kamióny, ktoré nemajú zimnú výbavu," uviedol riaditeľ Správy ciest Žilinského samosprávneho kraja Milan Puchoň. Najhoršia situácia bola podľa Puchoňa na priechodoch Fačkovské sedlo a Makov, ktoré kamióny takmer upchali.

Na východnom Slovensku sa situácia v doprave upokojila v Košickom kraji, problémy však trvajú pod Tatrami. "Počas dňa sme mali 19 výjazdov k stromom na cestách v okresoch na severe kraja," povedal Ján Kraviar z krajského hasičského zboru v Prešove. Počet výjazdov oproti utorku podľa Kraviara klesol na približne tretinu.

V Tatrách naďalej nepremávajú tatranské električky a zubačka. Padajúce stromy totiž poškodili na viacerých miestach elektrické vedenia. Horská služba tiež neodporučila pohyb vo vysokohorskom teréne.

Distribútorom elektriny sa zatiaľ pre strhnuté vedenia nepodarilo obnoviť dodávky elektriny pre všetkých odberateľov. Okolo poludnia bolo na východnom Slovensku bez elektriny 10.000 odberateľov, číslo sa však podľa hovorcu Východoslovenskej energetiky Borisa Peška často mení. Najviac sú postihnuté regióny Rožňavy, okolia Košíc a Michaloviec.

Počet ľudí bez prúdu stúpol aj na strednom Slovensku, kde má Stredoslovenská energetika vyše 3000 odberateľov bez dodávok.

Zamračené počasie a ďalšie oslabovanie vetra očakávajú meteorológovia na štvrtok. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal tiež výstrahu prvého stupňa pre stredné a východné Slovensko pred snežením a vetrom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu