Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Silný vietor obmedzuje vodičov, tisíce domácností sú bez prúdu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KOŠICE - Silný vietor, ktorý na Slovensko dorazil v pondelok v noci, naďalej obmedzuje dopravu na cestách. Najkomplikovanejšia situácia je na východnom Slovensku, kde je pre nákladnú dopravu uzavretá časť hlavného južného ťahu. Situácia sa upokojila na severnom Slovensku. Od rána sú tiež bez dodávok elektriny tisícky odberných miest.

"Aj popoludní je uzavretá cesta medzi Turňou nad Bodvou a horským priechodom Soroška pre nenaložené kamióny a kamióny s plachtami," uviedla hovorkyňa košickej krajskej polície Jana Mésarová. Na úseku vietor predpoludním vyvrátil sedem nákladných áut, dopravu na mieste riadila dopravná polícia.

Na východnom Slovensku silný vietor strhol na viacerých miestach elektrické vedenia. "Bez dodávok prúdu bolo 20.000 odberných miest pri Rožňave, Spišskej Novej Vsi, Poprade a Michalovciach," uviedla hovorkyňa Východoslovenskej energetiky Andrea Danihelová. Podnik postupne dodávky prúdu obnovuje, aj počas noci však časť domácností ostane nezapojených, poznamenala Danihelová.

Výpadky v dodávkach mala aj Stredoslovenská energetika, kde vedenia poškodili padajúce stromy. Bez dodávok bolo ešte popoludní podľa hovorkyne Stredoslovenskej energetiky Jany Bolibruchovej 6000 odberných miest pri Liptovskom Mikuláši, Banskej Bystrici a Žiari nad Hromom.

Dopravu na cestách sa postupne darilo obnovovať na severovýchodnom Slovensku. Hasiči tam v noci a predpoludním museli odstraňovať popadané stromy pod Vysokými Tatrami či v okrese Bardejov. Podľa popradských a bardejovských hasičov počet ich zásahov počas dňa klesal. Nepriechodné ostali cesty medzi Štrbským Plesom a Podbanským a Štrbským Plesom a Tatranskou Štrbou. Pre polámané stromy tiež odstavili tatranské električky.

Nepriaznivé počasie by malo podľa predpovedí Slovenského hydrometeorologického ústavu pokračovať aj v noci, meteorológovia preto zverejnil výstrahu prvého stupňa. Na cestách hrozí vytváranie snehových jazykov, naďalej by mal fúkať silný vietor a v niektorých oblastiach môže mrznúť a snežiť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu