Utorok11. jún 2024, meniny má Jesika, zajtra Zlatko

Clintonová skritizovala Moskvu za vraždy novinárov

Hillary Clintonová
Hillary Clintonová

MOSKVA - Americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová v stredu po stretnutí s najvyššími predstaviteľmi Ruska odišla na stretnutie so študentmi prestížnej Moskovskej štátnej univerzity. Na jej pôde poskytla rozhlasovej stanici Echo Moskvy dvadsaťminútový rozhovor, v ktorom Moskvu kritizovala za nevyriešené vraždy novinárov. Informovala o tom tlačová agentúra RIA Novosti.

Redaktor Echa Moskvy sa Clintonovej spýtal na jej názor ohľadom vraždy novinárky Anny Politkovskej a uväznenia bývalého šéfa ropného gigantu Jukos Michaila Chodorkovského. Ministerka sa podľa vlastných slov o týchto témach na schôdzke so svojím ruským partnerom Sergejom Lavrovom nerozprávala, myslí si však, že podobných káuz je "príliš veľa".

"Myslím, že všetky tieto prípady - uväznenia, zadržania, násilie, vraždy - to je niečo, čo je z pohľadu z vonka bolestivé," vyhlásila Clintonová. "Každá krajina má aj kriminálne prípady, každá krajina má ľudí, ktorí sa snažia zneužiť moc. Ale za posledných 18 mesiacov... bolo tých incidentov príliš veľa." Ako dodala, Spojené štáty "nemajú dostatočnú vieru v to, že sa robí všetko preto, aby nikto nezostal nepotrestaný". "Toto je zdrojom veľkých obáv nielen pre Spojené štáty, ale aj pre ruský ľud. Teda nielen pre aktivistov, ale aj pre ľudí, ktorí sa obávajú, že nevyriešené vraždy sú veľmi vážnou ranou pre spravodlivú a fungujúcu spoločnosť," uviedla Clintonová.

Od pádu Sovietskeho zväzu v roku 1991 sa Rusko stalo jednou z najnebezpečnejších krajín pre novinárov. Najmedializovanejším bol prípad vraždy Anny Politkovskej z októbra 2006. Od roku 2000 zavraždili v krajine už 17 reportérov, pričom polícia objasnila len jeden takýto prípad.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu