Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Maďari sa v Bruseli opäť sťažujú na Slovensko

Slovensko zabránilo vstupu maďarského prezidenta Lászlóa Sólyoma na svoje územie.
Slovensko zabránilo vstupu maďarského prezidenta Lászlóa Sólyoma na svoje územie.

BUDAPEŠŤ - Maďarsko požiadalo Európsku úniu, aby začala priestupkové konanie voči Slovensku v súvislosti s incidentom z 21. augusta, kedy Slovensko zabránilo vstupu maďarského prezidenta Lászlóa Sólyoma na svoje územie.

V utorok to v Budapešti oznámil hovorca maďarskej vlády Domokos Szollár. Toto rozhodnutie Maďarska podľa hovorcu nenaruší plnenie 11-bodového uzmierovacieho plánu, na ktorom sa v septembri dohodli premiéri oboch krajín.

Krok slovenskej strany, ktorá v auguste zabránila maďarskému prezidentovi uskutočniť súkromnú návštevu Slovenska, je podľa Budapešti jednoznačným porušením Schengenskej zmluvy, ktorá zavádza slobodný pohyb osôb medzi jej členskými krajinami, teda aj Maďarskom a Slovenskom. Maďarsko sa pre podanie podnetu rozhodlo po tom, čo dostalo písomné stanovisko od podpredsedu Európskej komisie Jacqua Barrota.

"Touto procedúrou chce Maďarsko ukončiť celú túto záležitosť a docieliť, aby sa podobný incident v budúcnosti nemohol zopakovať," uvádza sa vo vyhlásení kancelárie maďarského prezidenta. "Ustanovenie o voľnom pohybe občanov Európskej únie je jedným zo základov fungovania EÚ a je dôležité, aby si ho všetky zúčastnené krajiny interpretovali rovnako," odôvodňuje maďarská strana podanie podnetu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu