Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Slovensko odpovedalo, prečo nepustilo Sólyoma

László Solyom
László Solyom

BRATISLAVA - Slovensko dnes odpovedalo Maďarsku, prečo na svoje územie 21. augusta nevpustilo maďarského prezidenta Lászlóa Sólyoma. Na tlačovej besede to potvrdil minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Slovensko mu odoprelo vstup diplomatickou nótou. Maďarský prezident sa mal zúčastniť odhalenia sochy sv. Štefana v Komárne.

V Budapešti odovzdal odpoveď štátnemu tajomníkovi ministerstva zahraničných vecí slovenský veľvyslanec Peter Weiss, ktorého si maďarská strana predvolala 24. augusta, aby im dôvody nevpustenia vysvetlil. Ide o dôvernú odpoveď, ktorá sa v diplomatickej praxi nezverejňuje, upozornil hovorca rezortu zahraničných vecí Peter Stano. Zatiaľ nie je známe, ako a kedy na ňu bude susedný štát reagovať.

S maďarským šéfom diplomacie Péterom Balázsom chce Lajčák rokovať už na budúci týždeň počas zasadnutia Valného zhromaždenia OSN v New Yorku. Cieľom bude najmä rozpracovanie vyhlásenia o riešení dvojstranných vzťahov, ktoré podpísali premiéri oboch štátov minulý týždeň v maďarskom meste Szécsényi. Konkrétne návrhy by mali predložiť do dvoch mesiacov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu