Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Zatkli 23 protestujúcich na streche parlamentu

Aktivisti na streche britského parlamentu Zobraziť galériu (4)
Aktivisti na streche britského parlamentu

LONDÝN - Dvadsaťtri ľudí, ktorí vyliezli na strechu britského parlamentu a dožadovali sa politických zmien smerujúcich ku záchrane klímy, zadržala polícia, informovali v pondelok policajné zdroje.

Aktivisti s transparentmi s nápismi Zmeňte politiku, zachráňte klímu chceli na streche počkať na poslancov prichádzajúcich v pondelok do práce po trojmesačnej letnej prestávke a naliehať na uskutočnenie konkrétnych krokov ešte pred decembrovým summitom Organizácie spojených národov v Kodani.

"Musíme zintenzívniť diskusie, pretože čas sa nám naozaj míňa," uviedol riaditeľ Greenpeace John Sauven. "Parlament začína svoju činnosť a voľby sú za dverami, takže toto je obrovská šanca pre politické strany, aby skutočne premýšľali o budúcnosti," dodal.

Člen organizácie Greenpeace 29-ročný Brikeš Singh z indického mesta Bangalore povedal, že ak "chceme, aby (poslanci) dostali hlasné a jasné posolstvo a v Kodani chceme dosiahnuť dohodu o záchrane planéty, musíme zmeniť politiku týkajúcu sa klímy."

Cieľom decembrovej konferencie je ratifikovať novú klimatickú dohodu zameranú na znižovanie emisií skleníkových plynov, ktorá po roku 2012 nahradí Kjótsky protokol. Dohoda z Kodane stanoví plán znižovania emisií skleníkových plynov do polovice storočia. Záštitu nad konferenciou prevzal generálny tajomník OSN Pan Ki-mun.

Londýnska metropolitná polícia vo vyhlásení oznámila, že "dvadsiati demonštranti, ktorí vyliezli na strechu... zišli dole a boli zadržaní pre podozrenie zo vstupu na chránené miesto. Budú prevezení na hlavnú policajnú stanicu v Londýne," dodáva polícia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu