Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Podvodníci v Česku pripravujú cudzincov o domy!

ilustračné foto
ilustračné foto

PRAHA - Podvodníci vymysleli, ako pomocou falošných zmeniek ukradnúť domy a pozemky, ktoré si v Česku nakúpili cudzinci. Informuje o tom časopis Týden s odvolaním sa na výročnú správu Najvyššieho štátneho zastupiteľstva. Nebezpečenstvo hrozí hlavne majiteľom firiem, korí si nevyzvihujú poštu, ohrození by mohli byť aj českí vlastníci.

"Vyskytla sa nová forma trestnej činnosti súvisiaca s falšovaním zmeniek. Páchatelia pomocou falošnej zmenky pripravia takzvané spiace spoločnosti o ich nehnuteľnosti," uvádza sa v správe Najvyššieho štátneho zastupiteľstva.

Tento druh trestnej činnosti ohrozuje predovšetkým cudzincov, ktorí si v minulosti v Česku nakúpili domy, ale kvôli devízovému zákonu si ešte pred kúpou museli založiť firmu. Podvodníci si takú spiacu firmu vyhliadnu, zaobstarajú si o nej informácie, a keď zistia, že zástupcovia spoločnosti nepreberajú poštu, vystavia falošnú zmenku so sfalšovaným podpisom konateľa firmy. Potom podvodníci majiteľa zažalujú, ten sa však o ničom nedozvie, pretože poštové zásielky nečíta. Na súd tak nepríde, proti rozhodnutiu sa neodvolá a jeho dom je predaný v exekúcii.

Podľa časopisu Týden začali žalobcovia na juhu Čiech dva také prípady vyšetrovať, jeden z nich však už polícia musela odložiť kvôli nedostatku dôkazov. Hlavný dôkaz, ktorým je zmenka, totiž súd po uzavretí prípadu vracia podvodníkom.

V súčasnosti môžu cudzinci vďaja zmene devízového zákona už kupovať domy i bez nastrčených spoločností, podľa žalobcov to však podvodom nezabráni. Ohrození môžu byť aj českí vlastníci. "Myslím, že sa to môže stať prakticky každému, kto má majetok a nepreberá poštu," varoval českobudejovický žalobca Josef Černý.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu