Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Hrad Lietava je na americkom zozname ohrozených pamiatok

Hrad Lietava
Hrad Lietava

NEW YORK - Svetový pamiatkový fond zaradil slovenský hrad Lietava na svoj tohtoročný zoznam najohrozenejších pamiatok na svete. Medzi 93 objektmi sú aj inkská pevnosť Machu Picchu v Peru, či historický stred Buenos Aires.

Fond o hrade Lietava na svojej internetovej stránke uvádza, že je v zanedbanom stave a vyžaduje stabilizáciu. Chýbajú ale prostriedky aj angažovanosť spoločnosti v záujme o jeho zachovanie ako symbolu dejín oblasti. Hrad bol v Súľovských vrchoch na západnom Slovensku založený už koncom 13. storočia. V 18. storočia bol opustený a dnes je to len mohutná zrúcanina.

Na zozname sú aj svetoznámy barcelonský chrám Svätej rodiny, ohrozený výstavbou podzemnej dráhy. Tiež andalúzska Sevilla, ktorej panorámu ohrozuje plánovaná výstavba vežovitej kancelárskej budovy. Nájdu sa tam aj ryžové terasy na Filipínach, či zdevastovaný cintorín v americkom New Orleanse.

Svetový pamiatkový fond bol založený v roku 1965 s cieľom chrániť svetové kultúrne dedičstvo. So zápisom pamiatok na zoznam býva spojený príspevok na ich obnovu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu