Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

V Prahe čakajú protesty proti pápežovi kvôli kondómom

Pápež Benedikt XVI.
Pápež Benedikt XVI.

PRAHA - Kvôli postoju hlavy katolíckej cirkvi Benedikta XVI. k prezervatívom budú v Prahe v čase jeho návštevy protestovať zástupcovia gayov, lesbičiek a ďalší ľudia. Protestovať by mali v pondelok na Václavskom námestí v Prahe. Pápež v marci na ceste do Afriky uviedol, že kondómy nie sú jedinou zbraňou v boji proti AIDS.

"Tento "problém sa nedá vyriešiť jednoducho rozdeľovaním kondómov, situácia sa tým naopak ešte zhoršuje," vyhlásil pápež a zdôraznil, že katolícka cirkev stojí v čele boja proti tejto nákaze v Afrike.

"Katolícka cirkev dlhodobo vyhlasuje, že sexuálna abstinencia pred manželstvom a následná vernosť, nie kondómy, sú prevenciou HIV/AIDS. Ako táto teória funguje v praxi? Nijako výnimočne: najviac afrických žien sa nakazí HIV so svojim prvým sexuálnym partnerom - manželom," uvádzajú organizátori akcie. Zhromaždením chcú vyjadriť nesúhlas s pápežovou "genocídnou politikou".

"Príďte nás podporiť a nafúknite spolu s nami kondómy pre pápeža," uviedla Tereza Hendlová. Protest organizujú okrem iných aj zástupcovia filmového festivalu Mezipatra.

Pápež pricestuje do Českej republiky v sobotu a zdrží sa do pondelka. Omše bude slúžiť v Brne a Starej Boleslavi a stretne sa so zástupcamii cirkví a českého verejného života.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu