Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Počet obetí požiaru v bani stúpol na 12!

Záchranári odvážajú zranených Zobraziť galériu (2)
Záchranári odvážajú zranených

VARŠAVA - Na 12 stúpol počet obetí v poľskej bani "Wujek-Sląsk" v Rude Sląskej. Ďalších 37 baníkov je zranených, stav niekoľkých, ktorí utrpeli rozsiahle popáleniny, je onbačovaný ako veľmi ťažký. Poľský premiér przerušil svoju zahraničnú cestu a smeruje na miesto nešťastia.

Niektorí baníci zahynuli priamo pri požiari, ku ktorému došlo o 10.15 h v hĺbke asi 1000 metrov pod zemou a ďalší neskôr na popáleniny. Podľa neoficiálnych zdrojov budú musieť niektoré z obetí identifikovať prostredníctvom DNA.
      

V čase nehody bolo v oblasti 38 ľudí. Z nich sa 29 dostalo na povrch vlastnými silami, ostatných museli vytiahnuť záchranári. Vážne zranených previezli vrtuľníkmi do rozličných nemocníc v Sliezsku. Situáciu však skomplikovala skutočnosť, že na špecializovanom pracovisku nepostačovali lôžka. Preto ich museli záchranári prepravovať do vzdialenejších nemocníc.
      

Prvé správy o udalosti sa objavili okolo 11.30. Hovorkyňa banského úradu Edyta Tomaszewska však vtedy informovala o tom, že v bani pravdepodobne došlo k vznieteniu sa metánu a nie k výbuchu. Pred 13. hodinou však vedenie bane informovalo o prvých troch obetiach.
 
O hodinu a pol neskôr hovorca bane doplil tragickú bilanciu na 12 obetí. Súčasne priznal, že pod zemou mohlo dôjsť k výbuchu metánu, informovala na svojej stránke televízia tvn24.

Dnešný požiar je najvážnejším banským nešťastím v Poľsku za posledné tri roky. Pri výbuchu metánu v bani Halemba v novembri 2006 prišlo o život 23 baníkov. V júni 2008 prišlo v meste Jastrzebie Zdroj pri výbuchu metánu v hĺbke 900 metrov pod zemou o život päť baníkov.

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu