Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Miesto nešťastia v Handlovej je naďalej uzavreté

Baňa Handlová
Baňa Handlová (Zdroj: SITA)

PRIEVIDZA - Mesiac od explózie v handlovskej bani, ktorú neprežilo 20 ľudí, ostáva oblasť v mieste požiaru naďalej uzavretá. Počas nasledujúcich dvoch mesiacov sa ešte budú pravidelne analyzovať vzorky ovzdušia a teploty v mieste nešťastia, ktoré by potom mali preskúmať banskí záchranári. Prieskum má napomôcť pri zisťovaní príčin tragédie. Informovali o tom zástupcovia Hornonitrianskych baní Prievidza.

"Nasledujúce asi dva mesiace bude uzavretý priestor sledovaný pravidelnými odbermi vzoriek ovzdušia a teploty, ktoré sa budú laboratórne vyhodnocovať. Na základe výsledkov meraní a písomného povolenia Obvodného banského úradu Prievidza miesto mimoriadnej udalosti preskúmajú banskí záchranári," poznamenala hovorkyňa HBP Adriana Siváková.

Miesto tragédie sa podarilo uzavrieť necelé dva týždne od explózie, od ďalšej banskej prevádzky ho izolujú hrádze vyplnené popolčekom. Na uzatváracie práce dohliadali banskí záchranári.

Naďalej pokračuje ťažba uhlia vo Východnej šachte, ktorú obnovili niekoľko dní po nešťastí. Po obnovení ťažby vraj nedošlo k neočakávaným prevádzkovým ani bansko-geologickým problémom. "V troch pracovných zmenách sa na stenovom porube strieda osem až deväť baníkov. Pracovisko sa nachádza v úplne inej časti podzemia, vzdušnou čiarou vo vzdialenosti približne kilometer od miesta požiaru, z hľadiska dĺžky banských chodieb je to ešte ďalej. Tieto miesta v podzemí sa navzájom neovplyvňujú," dodala Siváková.

Dvadsiatka mužov zomrela pri explózii v bani približne 330 metrov pod zemou, keď sa snažila uhasiť požiar. Príčiny výbuchu vyšetruje banský úrad a polícia. Aj minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek (Smer-SD) zriadil komisiu, ktorá má prispieť k objasneniu príčin tragédie. Pozostalým po obetiach banského nešťastia finančne pomohla vláda, ministerstvo práce, mesto Handlová či cirkev. Ľudia prispeli príbuzným baníkov vo verejných zbierkach.

Na Hornej Nitre v posledných rokoch došlo k viacerým nešťastiam. Pri závale v bani pri Novákoch pred približne tromi rokmi prišla o život štvorica baníkov. Počas predvlaňajšej explózie vo Vojenskom opravárenskom podniku (VOP) Nováky zomrelo osem ľudí a viacerí ďalší pracovníci fabriky sa zranili. V stredu utrpela ťažké poranenia rúk, brucha a tržné rany v hornej časti tela zamestnankyňa VOP pri manipulácii s rozbuškou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu