Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Voľby v ČR sa v októbri konať nebudú!

Miloš Melčák
Miloš Melčák

PRAHA - Parlamentné voľby v Českej republike sa v októbri konať nebudú, rozhodol o tom vo štvrtok tamojší Ústavný súd (ÚS). Ten tak vyhovel poslancovi Milošovi Melčákovi, ktorý podal sťažnosť ohľadom zákona o jednorazovom skrátení volebného obdobia Poslaneckej snemovne.

Ako ústavní sudcovia vo štvrtok poobede vyhlásili, zákon sa s okamžitou platnosťou ruší a spolu s ním stráca platnosť aj októbrový termín volieb. Tie by sa však podľa dostupných informácií mohli konať ešte do konca roka 2009, pravdepodobne v novembri. "Plénum Ústavného súdu rozhodlo: Ústavný zákon 195/2009 zbierky sa ruší dňom 10. septembra 2009," uviedol predseda českého ÚS Pavel Rychetský.

Za uznanie sťažnosti hlasovalo 13 sudcov. Ide tak prelomový verdikt, keďže český Ústavný súd vôbec po prvý raz v histórii zrušil normu označovanú ako ústavnú. Reagovať na tento stav chce už v piatok Poslanecká snemovňa a plánuje schváliť trvalú zmenu českej ústavy. Na základe nej by prezident mohol parlament rozpustiť na návrh ústavnej väčšiny poslancov.

Ak by sa tak stalo, parlamentné voľby by sa mohli konať o mesiac neskôr v porovnaní s pôvodne plánovaným termínom. Reálnou je však aj možnosť, že hlasovanie sa nakoniec uskutoční až v plánovanom riadnom termíne - teda v polovici budúceho roka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu